Kultúra

Dresscode: ipari füldugó [heti koncertajánló]

Gigasztárok ezen a héten nem jönnek Magyarországra, viszont a hiphoptól az elektronikán át a metálig szinte minden műfajban lehet ínyenceknek való koncertet találni.

GZA/GENIUS (USA)
Dürer-kert, április 12. 21h

Ismét Wu-riadó Budapesten: a világ (egyik) legnagyobb hiphop-csapata, a Wu-Tang Clan megint hazánkba delegál egy főt szólóban is kivétel nélkül erős tagjai közül. A most érkező rapper a banda korelnöke, GZA, akinek Liquid Swords című második szólólemeze a műfaj abszolút klasszikusa, viszont életművének messze nem egyetlen említésre méltó darabja, és a fellépés rangját az is emeli, hogy a főszereplő még sosem járt Magyarországon.

Belépő: elővételben 3300, a fellépés napján 3800 Ft
GZA a Myspace-en

MERZBOW (J), PÁNDI BALÁZS
A38 Hajó, április 13. 20h

Az A38-at a minap elég komoly zajterhelési próbának tette ki a Scorn/Submerged buli, és a hajó bírta a gyűrődést. Jöhet tehát a következő fokozat: érkezik a zúgások, recsegések, sistergések és más nyalánkságok, röviden tehát a zajzene legnagyobb mestere, a japán Merzbow, és hogy ne legyen olyan könnyű dolga a publikumnak, csatlakozik hozzá a notórius hazai dobos, Pándi Balázs is. Dresscode: ipari füldugó.

Belépő: elővételben 2500, a fellépés napján 3200 Ft
Merzbow a Myspace-en

ALIX PEREZ (B)
A38 Hajó, április 15. 23:30

A DJ-zés nem az a műfaj, amiben gyakran találkozunk csodagyerekekkel, de persze ez alól is vannak kivételek. Alix Perez például az: ő már 14 évesen a tört ütemek bűvöletében élt és alkotott, 17 évesen pedig producerkedett is, ami aztán pláne nem gyakori. A drum ’n’ bass-guru most az A38-on is megmutatja tudományát, és ehhez izgalmas kíséretet is kap, Hollandiából ugyanis csatlakozik hozzá Lenzmann és a Pamb & Harsh páros is.

Belépő: elővátelben 2000, a fellépés napján 2500 Ft
Alix Perez a Myspace-en

MIKE STERN (USA)
Budapest Jazz Club, április 16. 21h

Pat Metheny és Bill Frisell mellett Mike Stern nevének is az elsők közt kell beugrania, ha kortárs jazzgitárosokról beszélünk. Ennek két oka van: az egyik, hogy emberünk a Blood, Sweat & Tearstől Miles Davisig mindenkivel játszott, aki számít, a másik meg az, hogy gyakran jön hazánkba. Szombaton megint érkezik, és csapata sem akármilyen alakokból lett összeállítva – szaxofonozni a Miles zenekarában szintén megfordult Bob Malch, bőgőzni az Al Di Meola mellől ismert Tom Kennedy, dobolni pedig a világ 25 legjobb modern jazzütőse közé sorolt Dave Weckl fog.

Belépő: 6900 Ft
Mike Stern a Myspace-en

THE TIGER LILLIES (UK)
Trafó, április 16-17. 20h

A brit Tiger Lilliest már senkinek nem kell bemutatni, főleg ha a Trafó közönségéről van szó. A Bertold Brecht által inspirált dark cabaret nevű műfaj első és egyetlen képviselője ezúttal azonban még önmagához képest is különleges koncerteket ad Budapesten: kétnapos itt tartózkodása első estéjén Nan Goldin fotóművész Ballad of Sexual Dependency című sorozatát kíséri zenével, másnap pedig szerény 30 lemezes diszkográfiájából válogat össze egy best of műsort a csapat. Lehet tehát dönteni, hogy szombat vagy vasárnap – aztán el kell menni mindkét nap.

Belépő: elővételben 3000, a koncertek napján 3500 Ft
The Tiger Lillies a Myspace-en

SOILENT GREEN (USA), TODAY IS THE DAY (USA)
Club 202, április 17. 18h

Már az is nagy dolog, hogy a grindcore és a sludge határán alkotó, teljesen egyedi és roppant kíméletlen hangzással rendelkező Soilent Green Budapestre jön, de ez még korántsem minden. A turnépartner ugyanis a Mastodon felét is kitermelő, teljesen fékevesztett zajrockban utazó Today Is the Day, itthonról pedig fellép a Stiff Bastard és a Bar Bears is, a belépés meg ingyenes.

Belépő: 20h-ig ingyenes, utána 1000 Ft
Soilent Green a Myspace-en
Today Is the day a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik