Kultúra

Maci Laci [filmpremier]

Környezetvédelemről szóló tanmese kisgyerekeknek – amerikai módra.

A nyolcvanas években gyerekkorukat élők hétvégi reggeleit megédesítette a tévében közvetített meseválogatás. Aztán a posztszocialista régió remek mese-, báb- és rajzfilmjei mellett megjelentek Tom és Jerry, a Kengyelfutó gyalogkakukk, Frédi és Béni és Maci Laci kalandjai is, és gyakran találkoztunk William Hanna és Joseph Barbera nevével, akikről aztán kiderült, hogy nem is nők.

Maci Laci most feltámadt, ám nem szimplán a vadőrrel fogócskázó, mindig éhes elemózsiavadász, kalapos mackófigura tért vissza csokornyakkendős segédjével. A film új turbóváltozata a kor követelményeinek megfelelően élő szereplős, kőprofi 3D animáció, amely erős és pofonegyszerű környezetvédő üzenetet hordoz. Talán kissé túl egyszerűt is.

A Jellystone Parkot veszély fenyegeti: mivel nem termel bevételt, a kapzsi polgármester vidámparkot akar építtetni a helyén. A polgármester tehát a népszerűségért és a kormányzói jelölésért cserébe tönkretenné a csodálatos természeti kincset, ehhez azonban Smith vadőrnek is van egy-két szava (akinek bájos segítsége is akad a szőke természetfilmes lány személyében). Maci Laci pedig a hab a tortán: a maga módján ő is részt vesz az akcióban, még ha némely mutatványa katasztrofálisan is sül el.

Az egysíkú és elég bárgyú karakterekből és poénokból kiindulva a film egészen kicsiket célozhatott be, ám meglepő módon – a profi animáció és a környezetvédő üzenet miatt – a tíz év körülieknek is tetszett. Pedig a park látogatói mintha kizárólag zabálni mennének a megalázóan szép hegyormok, fenyvesek és víztükör mellé. Ha csak annyit elér az opusz, hogy a legközelebbi piknik után a gyerekek a kukába dobják a szemetet, már megérte.

Kiknek ajánljuk?
Kisgyerekes szülőknek, környezetvédőknek, Maci Laci rajongóinak, polgármestereknek.
Kiknek nem?
Finnyás, zöld értelmiségieknek.

Yogi Bear – színes, amerikai-új-zélandi családi animáció. 2010. Rendezte: Eric Brevig. Szereplők: Dan Aykroyd (Maci Laci eredeti hangja), Justin Timberlake (Bubu eredeti hangja), T.J. Miller (Jones vadőr), Anna Faris (Rachel), Christine Taylor (Cindy maci hangja), Tom Cavanagh (Smith vadőr), Faragó András (Maci Laci magyar hangja), Elek Ferenc (Bubu magyar hangja), Dévai Balázs (Jones vadőr magyar hangja), Ruttkai Laura (Rachel magyar hangja). 83 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: április 7.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik