Kultúra

Kedves szomszéd [filmpremier]

A dráma, mint olyan, az altest felől nézve nem túl rokonszenves, de érdekes komédiának látszik.

Négy valóságos emberi drámát látunk, amely azonban e drámai élethelyzetek különös összefonódása során groteszk, morbid burleszkbe fordul.

A fiatal tanárnő – alighanem emlőrák-operáció következtében – elveszti fél mellét, s vele minden maradék női önbizalmát. Tanítványai gonosz rajzokon tudatják egymással, hová lett a tanárnéni cicije, kollégái jóindulatukban porig alázzák, ő maga a helyreállító műtétnek nevezett eljárástól viszolyog. Anyja viszont férjét veszti el: a házban innentől koppan és visszhangzik az üresség, s az idősödő nőt fojtogatni kezdi a magány, mígnem egy ifjú potenciabajnok karjában köt ki, szinte véletlenül. Látunk még egy betegsége ellen hiába küzdő exhibicionistát: közösségtől elzárt munkahelyén a férfi a pedáns munkavégzés mintaképe, ám a másik nem látványától fejét elveszti, s a parkban magányos nők felé közelít, hogy megmutassa – a csonkított tanárnőnek például –, amit az nem okvetlenül szeretne látni. Mivel semmilyen pszichiátriai kezelés nem segít, végül egy konyhakéssel próbál megszabadulni attól, aminek a mutogatására való kényszer őt a társadalomból kilöki. Fia sorsát is követi a film a hímringyóvá válás nagyon is tudatos útján: férfiak és öregedő nők (köztük a fent említett megözvegyült asszony), majd a pornóipar irányába lépdel határozottan (nyomorékos-videó a tanárnővel).

Mindegyik sorstöredék erős hangulatúra fogalmazott, kemény dráma – volna. Ám ebben a zavarba ejtő dán filmben minden a szexualitás körül forog, s valahogy minden a fonákjáról mutatkozik meg. Mindig mindenkinek minden gondolata akörül jár, hogy kapjon valamit. Gyönyört, örömöt, kielégülést, elfogadást – ám mindezt csak a nemiség közegében tudják elképzelni, s ezért tragikus (vagyis a sorsot megélni akaró vagy kényszerülő) figurák helyett komikus (vagyis a sorsot megúszni, kicselezni akaró) alakokká válnak.

Valamennyi férfi valamennyi nővel, különféle intim és bizarr helyzetekben találkozik, s a végén – míg egy afféle „találd ki, ki jön vacsorára” szituációban egy asztalhoz nem ülnek ők négyen, karácsony este ürügyén, amikor is a „szeretet ünnepe” kifejezés egészen más értelmet nyer.

Kinek ajánljuk?

A film a külső és belső fogyatékosságok kedvelőinek ajánlható, akik nem riadnak vissza a testi-lelki (bár inkább lelki) szenvedések tanulságok és felismerések nélküli, ám folyamatos szemlélésétől.

Smukke mennesker / Nothing’s All Bad – színes, feliratos, dán film, 2010. Rendezte: Mikkel Munch-Fals. Szereplők: Sebastian Jessen (Jonas), Bodil Jorgensen (Ingeborg), Mille Lehfeldt (Anna), Henrik Prip (Anders), Kurt Ravn (Jeppe), Michelle Bjorn-Andersen (Tove), Ida Dwinger (Hanne), Mia Lyhne (Vivian). 93 perc. Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai bemutató: április 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik