Kultúra

Hatházi Andrásé az idei Gábor Miklós-díj

A kolozsvári színművész a Mértéket mértékkel című Shakespeare-adaptációban nyújtott kettős alakításáért kapta az elismerést.

Hatházi András a Matthias Langhoff által rendezett, a Szeget szeggel című vígjáték alapján készült darabban a Herceg és Pompeius szerepét is megformálja, és a Gábor Miklós-díjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerda esti előadása után veheti át.

A Gábor Miklós-díjjal, amelyet Vass Éva, a művész özvegye alapított, a megelőző év legjobb magyar nyelvű Shakespeare-alakítását jutalmazza a kuratórium (a kuratórium tagjai Koltai Tamás, Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György). A díjjal 200 ezer forint és Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettje jár.

A Gábor Miklós-díjat eddig olyan színészek nyerték el, mint Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Pogány Judit, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán és Szegezdi Róbert.

Az idei díjazott, Hatházi András 1967. március 2-án született Brassóban. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián végezte. A színművész a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense is, ahol színészmesterséget és színpadi improvizációt tanít.

Hatházi András több mint száz színházi és filmszerepet játszott, színházi, bábszínházi és filmrendezések fűződnek a nevéhez. Írt színdarabokat, adaptációkat, filmforgatókönyveket. Megjelentek versei, rövidprózái, tanulmányai, könyvei és fordításai is. Csehov Ványa bácsijának címszerepéért 2008-ban megkapta a legjobb színészi alakításért járó romániai UNITER díjat. (Az előadás Budapesten is vendégszerepelt a Nemzeti Színházban.) Munkásságáért idén Jászai Mari-díjban részesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik