Kultúra

Gauguin remekművére támadt ököllel egy nő

"Az amerikai CIA-tól vagyok, és rádió van a fejemben. Megöllek". Mondta állítólag a nő az őt elfogó rendőrnek.

A pénteki támadást követően – amely Paul Gauguin francia impresszionista festő Két tahiti nő című (két félmeztelen nőt ábrázoló) festményét érte a Washingtoni Szépművészeti Galériában – többen is arra gondoltak, hogy a nő az “ördögi” festményt a meztelenség ábrázolása miatt akarta elpusztítani. A tettes a rendőröknek tett nyilatkozata alapján nem tűnik beszámíthatónak.

A Susan Burns néven azonosított nő a Washington Post című amerikai lap információi szerint 53. születésnapján hajtotta végre támadását, ami április elsejére, a bolondok napjára esik.

A nő megpróbálta letépni a falról a műalkotást, majd ököllel ütötte, mielőtt a múzeum biztonsági őrének sikerült lefognia és megmentenie a festményt.

A bírósági iratok tanúsága szerint a nő azért támadt a képre, mert “Gauguin gonosz”, és “gyerekeknek káros meztelenséget ábrázol”, valamint azért, mert a két nő szerepeltetése “erősen homoszexuális”. “Szerintem el kéne égetni” – mondta a nő a becslések szerint nyolcvanmillió dollárt (14,8 milliárd forint) érő festményről.

A festményben, amelyet egy átlátszó műanyag védőpajzzsal védtek, úgy tűnik, nem okozott kárt a támadás, ezt azonban még laboratóriumi teszteknek is igazolniuk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik