Kultúra

Matolcsyhoz fordulna a Kulturális Alap elnöke

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke szerint nincs biztosíték arra, hogy "a költségvetési zárolások tempója leáll".

Jankovics Marcell ezért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel tárgyalna az ügyben.

Az NKA költségvetéséből tavaly kétmilliárd forintot zároltak, idén pedig két lépcsőben egymilliárd, majd újabb több mint 600 millió forintot – mondta.

Az NKA-hoz még nem érkezett meg a turisztikai ágazattól várt 200 millió forint sem, így a januári tervezethez képest jelenleg 1,8 milliárd forinttal kisebb kerettel kell számolnia a magyar kultúra legfontosabb finanszírozójaként számon tartott szervezetnek.

Az idei lehetőségekről szólva az NKA Múzeumi Szakmai Kollégiumának igazgatója, Bereczki Ibolya a kollégium keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a tavalyi 686,8 millió forinthoz képest a múzeumi szakkollégium 2011 elején 435 millióból tervezett, a keret azonban a zárolások miatt jelenleg 360 millió forintra csökkent. Ebből 230 millió forintot már odaítéltek, a második félévre így 129 millió marad. Ez a keret még bővülhet abban az esetben, ha az ötöslottó adóbevételei magasabbak lesznek a vártnál.

Arról a törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy olyan kulturális szervezetek is indulhassanak az NKA pályázatain, amelyek vezetője szakkollégiumi tag, Jankovics Marcell azt mondta, hogy meg kell bízni a kurátorok tisztességében, valamint az átlátható és nyomon követhető döntési mechanizmusokban. “A szakkollégiumok működését ez a törvényjavaslat semmiben nem befolyásolja” – vélekedett Bereczki Ibolya.

AJÁNLOTT LINK:
Zárolások az NKA-nál: Jankovics Marcell Matolcsyval tárgyalna (hvg.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik