Kultúra

A gitárszamuráj és az űrhajós isten [heti koncertajánló]

Valamint az Orgonák csatája, az Európai mészárlás és a Csillagfény diszkó. Mozgalmas lesz ez a hét is.

WATCHA CLAN (F)
A38 Hajó, április 4. 20h

Világzene + elektronika. A recept korántsem évszázados, de roppant sikeres, főleg hazánkban, úgyhogy mifelénk a táncolható alapokra algériai, marokkói, spanyol és francia tradicionális zenét keverő Watcha Clan nemes egyszerűséggel sikerre van ítélve. A francia csapat Radio Babel című lemezének bemutatója előtt Szabó Balázs bandája játszik majd.

Belépő: elővételben 1000, a koncert napján 1500 Ft
Watcha Clan a Myspace-en

THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE (NL), THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION (NL)
A38 Hajó, április 7. 20h

A kilométeres nevek ugyanannak az együttesnek két, annyira nem is különböző inkarnációját takarják, nevezhetjük tehát akár dupla koncertnek is az eseményt. A zene mindvégig ijesztő és nyomasztó hangulatú ambient jazz lesz, a hazánkban sokadszor játszó TKDM esetében az ambienten, a TMFDC esetében a jazzen a nagyobb hangsúllyal – a háttérben pedig szünet nélkül pörögni fog a vetítés, ugyanis ez is a csapatok jellegzetességei közé tartozik. A le- és felvezetésről DJ Marka és Mesterházy gondoskodik.

Belépő: elővételben 2000, a koncert napján 2500 Ft
TKDE a Myspace-en

EUROPEAN CARNAGE: SLAYER (USA), MEGADETH (USA)
Papp László Budapest Sportaréna, április 8.

Tavaly nyáron a thrash metal ún. Nagy Négyesét alkotó zenekarok összeborultak, és először a történelemben közös turnéra indultak. A buli azóta is tart: a négy csapat ilyen-olyan felállásokban továbbra is kokettál egymással, és most Magyarországra is eljut az egyik kombináció, jelesül a Slayer és a Megadeth turnéja. A két név igazából önmagáért beszél, de ha valakinek gondjai vannak a közös fellépés elképzelésével, azt a turné címe – Európai Mészárlás – biztos útba igazítja.

Belépő: 11 900-13 900 Ft
Slayer a Myspace-en
Megadeth a Myspace-en

NEO, DOES IT OFFEND YOU, YEAH? (UK)
Dürer-kert, április 8. 20h

Most már tényleg minden hétre jut egy aktuális indie banda Budapestre. Ezúttal a roppant könnyen skandálható névvel dolgozó, táncos-elektronikus-rockos zenét játszó Does It Offend You, Yeah? a soros, amely alig pár hete megjelent új lemezét, a Don’t Say We Didn’t Warn You-t mutatja be a Dürer-kertben, hazai részről pedig egy nagy és egy ígéretes név csatlakozik a bulihoz, előbbi a Neo, utóbbi a Radio Panic. A koncert után természetesen Tesco Disco.

Belépő: elővételben 2900, a koncert napján 3500 Ft
Does It Offend You, Yeah? a Myspace-en

MIYAVI (J)
Petőfi Csarnok, április 8. 19h

Harmadik Európa-turnéja keretében másodszor látogat hazánkba az extravagáns japán popzene egyik legnagyobb sztárja, Miyavi. Aki látta az előző bulit, tudhatja: a gitárszamurájnak elég lenne karba tett kézzel kiállnia a színpadra, a közönsége akkor is tombolna, de ő semmit nem bíz a véletlenre: énekel, gitározik, táncol, élteti magát, egyszóval csinálja a show-t a szó klasszikus értelmében – csak épp egyáltalán nem hagyományos zenét játszik.

Belépő: 6900 Ft
Miyavi a Myspace-en

SCORN (UK)
A38 Hajó, április 9. 23h

Mick Harris azon kevés zenészek egyike, akik egymástól homlokegyenest eltérő műfajokban is fontosat tudtak alkotni: pályafutása elején a Napalm Death dobosaként a grindcore stílusalapítói közé írta be a nevét, távozása után a Scornnal pedig a kísérleti elektronika és a dub nagyjai közé is feliratkozott. Ezzel a projekttel Budapesten már több hipnotikus bulit is levezényelt, és most újra jön, sőt hozza magával az amerikai Submerged-et is, itthonról pedig a bármikor mozgósítható Palotai-Cadik páros is csatlakozik hozzájuk.

Belépő: elővételben 1500, a koncert napján 2000 Ft
Scorn a Myspace-en

CSILLAGFÉNY DISZKÓ
Petőfi Csarnok, április 9. 20h

Őrület: visszatér a Csillagfény diszkó. A PeCsát egykoron minden szombaton teletöltő rendezvényen minden olyan lesz, mint régen: B. Tóth László, Éliás Gyula és Dvoracsek György lovagolja a lemezeket, feltűnik Csepregi Éva, a Napoleon Boulevard, Janicsák István, Vörös István és a Dr. Beat is – épp csak az arcok lesznek kicsit mások, na meg az egész világ. Figyelem: az alkalom – egyelőre legalábbis – egyszeri!

Belépő: 5000 Ft

20 ÉVES A GRYLLUS KIADÓ
Fonó Budai Zeneház, április 9-10. 18h

Kétnapos fesztivállal ünnepli két évtizedes fennállását megannyi értékes hazai zene kiadója, a Gryllus. A rendezvényen mindenki természetesen nem léphet fel, akinek akad kiadványa a cég 106 lemeze közt, de a felhozatal így is gazdag lesz: a Sebő együttestől a Kalákán és Ferenczi Györgyön keresztül az alapító Gryllus Dánielig sokan muzsikálnak majd.

Belépő: elővételben 2000, a koncert napján 2200 Ft
Részletes program

ORGONÁK CSATÁJA: RHODA SCOTT (USA), VARNUS XAVÉR
Papp László Budapest Sportaréna, április 10. 16h

Könnyed, ámbátor nagy ívű, és a monumentalitást sem feltétlenül kerülő délutáni matiné az orgonák két nagy tudorával: Rhoda Scott és Varnus Xavér vasárnap az Arénában újabb hangszeres párbajt vív egymással. Noha látszólag semmi közös nincs a két előadóban, a meccs természetesen barátságos lesz, és – ideértve a fellépőket és a nézőket is – minden résztvevőnek épülésére fog szolgálni.

Belépő: 8500-12 500 Ft

GOD IS AN ASTRONAUT (IR)
Dürer-kert, április 10. 20h

A posztrocknak kismillió nagyon fontos képviselője van, de az ír God Is an Astronaut még a legszigorúbb feltételek mellett is közéjük tartozik. A zenekar tavaly jelentette meg minden korábbinál elektronikusabb ötödik albumát, és ezzel együtt elérkezett az alkalom arra is, hogy megtartsa első budapesti fellépését. A buli helyszíne a Dürer-kert lesz, előzenekar a magyar Marionette ID.

Belépő: Elővételben 2990, a koncert napján 3490 Ft
God Is an Astonaut a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik