Kultúra

A tévében: emberábrázolások

Intrikus, önző, hataloméhes ember, fejlődő ember, visszafejlődő ember, gorilla, ideológiai kaméleon ember lesz ma.

A jóféle kémregények és kosztümös krimik házasságából születő filmek legjobbjai az emberiség minőségéről állítanak ki szerény bizonyítványt, ez a szándéka a Graham Greene-regényből készült A csendes amerikainak, a Philip Noyce-alkotás azonban csak mérsékelt siker, hiába Michael Caine és Vietnam, no meg az 50-es évek az egyik serpenyőben, a másik oldalon Brendon Fraser van, sznobszag és kapkodás – azért csak kijön egy 50%, ami nem olyan rossz eredmény, tesztelés 21:00, Duna TV.

Egyesek szerint az emberiség fejlődik, előre halad, vannak eredményei, értékeljük, mint embert, perspektívája van. Ez az állítás megalapozható olyan tényekkel is, melyek Az emberiség felemelkedése című ismeretterjesztő filmben láthatóak. Eszerint 12 ezer évvel ezelőtt egy homo sapiens a homlokára csapott, és felvette a világtörténelem első lakáshitelét, lakot épített belőle, majd mások is követték példáját, megjelent a mezőgazdaság, a kereskedelem, a társadalom és intézményei, falvak, városok. Hogy ez miért így és ekkor, és pontosan hogyan történt, lásd 21:20, Spektrum.

Egyesek szerint az emberiség nem fejlődik, épp ellenkezőleg, visszafejlődik, degenerálódik, amit a Már megint egy dilis amerikai film című alkotás is bizonyít. Egy tinifilmről van szó, amely eredeti címében (Nem egy újabb tinifilm) ennek megpróbál ellentmondani, de nincs igaza, csak több altesti poén van benne, mint az szokásos. A csúnya lányból akar a gimi szépet faragni, idáig bírtam a tartalomismertetést, a többit el tudják képzelni, amerikai vidéki humor, fejlődésellenesek nézzék ezt 21:25-től a TV2-n.

Vannak, akik szerint az emberiségnek vissza kéne találnia a természethez – aki nézett már gorilla szemébe, tudja, mennyi szenvedély és tűz, mélység van benne. A Kongó-medence északi részén sok tízezres, addig ismeretlen gorillaközösségre leltek a tudósok, ami biztos nagyszerű, de szerintem inkább az orvvadászoknak volt jó, szóval velük ismerkedhetünk meg közelebbről, ha már a magyar állatkertek már megvoltak, a Kongó elfeledett gorillái című másorban. 22:00, National Geographic.

Végül egy érdekes könyv apropójára egy érdekes ember: Dr. György Péterrel beszélget Veiszer Alinda, előbbi megírta édesapja történetét, aki nagy utat tett meg: asszimiláns zsidóból kommunista lett, majd kiábrándult, végül a szélsőjobbnál kötött ki élete végén. A hogyanokról és miértekről fia beszél, akinél ezt kevesen tudják jobban csinálni, de hogy hova jut a beszélgetés, az azért elég bizonytalan dolog. 22:35, Záróra, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik