Kultúra

Sorsügynökség [filmpremier]

Létezik-e szabad akarat vagy minden előre eldöntött? Philip K. Dick novellájából készült thriller, gyönyörű szerelmi szállal.

Életünk eleve elrendelt események sorozata, vagy szabadon döntünk sorsunk alakulásáról? Évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget ez a kérdés, mely soha nem válik unalmassá, mert soha nem lehetünk biztosak benne, mi a válasz.

A Sorsügynökségnek szintén ez a központi problémája: a fiatal szenátorjelölt, David Norris spontán találkozása a gyönyörű táncosnővel események láncolatát indítja be, és ebben fontos szerep jut egy fura, kalapos csoportnak, akikről kiderül, hogy emberi sorsokat irányító ügynökök.

A karrierje elején járó, egészen emberszabású politikusra akkora hatást tesz a lány, hogy hiába utasítják, nem hajlandó lemondani róla, még ha évekig is kell várnia a következő találkozásra. De vajon ez az indíttatás honnan fakad? Lehet, hogy ez is meg volt írva a Sors könyvében?

Philip K. Dick novellája tökéletes alapanyag egy filmhez, még ha rövidsége okán az erős váz köré kissé szellősen épül fel a történet. Ám ez nem zavaró, sőt, üdítő, hogy az egyszerű, tiszta thriller- és a szerelmi szálba a háttér- és csatornazaj nem zavar be. Míg az ügynökökkel való fogócska és a filozófiai kirakós elgondolkodtat, a szerelem kérdésköre gyönyörködtet – jó nézni a szemünk láttára felépülő vonzalmat.

A Szárnyas fejvadász és Az emlékmás szerzőjének köszönhetően a karakterek kiválóan vannak megírva, és a jól összeválogatott szereplőgárda is működik. Matt Damon és Emily Blunt között láthatóan szikrázik a levegő, az emberiség sötét történetének emlékezetes monológját előadó Terence Stamp és a különutakon járó Anthony Mackie pedig az ügynökök két végletét képviselik. Még ha nem is egy bivalyerős és szerzői stílusjegyekkel megtűzdelt alkotás a Sorsügynökség, vannak olyan pillanatai, amelyek még napok múlva is visszaköszönnek az utcán.

The Adjustment Bureau – magyarul beszélő, amerikai thriller. 2010. Rendezte: George Nolfi. Szereplők: Matt Damon (David Norris), Emily Blunt (Elise Sellas), Shohreh Aghdashloo (Mrs. Norris), John Slattery (Richardson), Terence Stamp (Thompson), Anthony Mackie (Harry), Michael Kelly (Charlie Traynor), Anthony Ruivivar (McCrady). 106 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai bemutató: március 31.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik