Kultúra

Az új Miles Davis és a reggae Deák Bill Gyulája [heti koncertajánló]

Erik Truffaz indítja, Copy Con zárja a hetet. A kettő között izraeli-palesztin baráti találkozó és Nouvelle Vague is lesz.

ERIK TRUFFAZ (CH)
A38 Hajó, március 29. 20h

Erik Truffaz gyakran játszik Magyarországon, de nem tartozik az elcsépelt előadók közé, lévén, hogy korunk egyik legjobb jazztrombitása, akit még az új Miles Davisnek is szoktak nevezni. Finom, melankolikus stílusát – amelyre Davis mellett a modern zenék, köztük a hiphop és az elektronika is hatással vannak – ezúttal In Between című lemeze bemutatóján csillogtatja meg az A38-on, a hazai Voler Mouche társaságában.

Belépő: elővételben 3000, a koncert napján 3500 Ft
Erik Truffaz a Myspace-en

ON THE SPOT GLOBAL MUSIC PARTY
Gödör, március 29. 21h

Az On the Spot című tévéműsor merész riporterpárosa elhagyja a kaptafát, és kicsit könnyedebb vizekre evez: egy koncerthez adja a nevét. A maga módján persze ez a rendezvény is komoly kérdéseket feszeget, a fellépők egyike ugyanis egy palesztin hiphop-előadó, Saz, a másik pedig egy izraeli-amerikai banda, a punkos világzenét játszó Balkan Beat Box, de az összejövetel lényege pont az, hogy mindenki ellenérzések nélkül mulat majd együtt.

Belépő: 2000 Ft
Saz a Myspace-en
Balkan Beat Box a Myspace-en

JENNIFER WALSHE (IR)
A38 Hajó, március 31. 20h

Jennifer Walshe gyakran komponál nagyzenekarra, de a talált hangoknak is jó barátja: a konyha zajaitól a kandallóban égő papír sercegéséig bármiből tud zenét szerkeszteni. Szerzeményeit nemcsak saját maga játssza, hanem más előadóknak és zenekaroknak is szívesen kölcsönadja, de hozzánk személyesen jön – és egy izgalmas előzenekart is kap a Fábián Juli, Tóth Evelin, Gaya Arutyunyan és Molnár Emese egymásra találásából született 4 Free Birds képében.

Belépő: elővételben 1400, a koncert napján 1700 Ft
Jennifer Walshe a Myspace-en

EPICA (NL)
Club 202, április 1.

Nem lankad a szimfonikus elemekkel díszített metálzene iránti rajongás, így rendszeresen érkeznek a stílus különböző képviselői is Magyarországra. Ezúttal az énekesnővel dolgozó holland Epica a soros, amely a Nightwish-mánia felfutásával párhuzamosan kezdte a karrierjét, de immár saját erőből gyűjtögeti a rajongókat, az előzenekar pedig a hazai Leecher lesz.

Belépő: elővételben 4500, a koncert napján 5500 Ft
Epica a Myspace-en

NOUVELLE VAGUE (F)
A38 Hajó, április 1. 20h

Már megint a posztpunk és new wave slágereket bossa novában játszó Nouvelle Vague – de ezúttal egy új lemezzel, a Couleurs sur Paris-val, és minden korábbinál stílszerűbb időpontban, április elsején. A koncert előzenekara egy szintén francia duó, a (bármit jelentsen is ez) poszt-new wave zenét játszó La Boeite lesz.

Belépő: elővételben 5000, a koncert napján 5600 Ft
Nouvelle Vague a Myspace-en

WAGON CHRIST (UK)
A38 Hajó, április 1. 23h

A hajó ezen a napon is dupláz: tizenegytől az elektronikus zene híveinek is lesz egy körük a fedélzeten. Az apropót a számtalan alteregóval dolgozó, ezúttal épp a triphopos/acid jazzes zenét takaró Wagon Christ néven érkező Luke Vibert fellépése adja, aki új lemezét, a Toomorrowt mutatja majd be. A Ninja Tune istállójából érkező mesterhez itthonról Mesterházy és Cadik csatlakozik.

Belépő: elővételben 2000, a koncert napján 2500 Ft
Luke Vibert a Mayspace-en

TAVASZINDÍTÓ BULI
Dürer-kert, április 2. 20h

Immár hivatalosan és visszavonhatatlanul is tavasz van, amit a Dürer-kert egy jókora szombat esti hepajjal ünnepel. A fő fellépő a reggae Deák Bill Gyulája, a szolnoki Copy Con és kísérőzenekara, a Freedom Fighterz lesz, de mellette felbukkan még Bobakrome és Bankos, Buppa és Balek MC, valamint DJ Qcee is, úgyhogy másnapra lehetőleg senki ne tervezzen programot.

Belépő: elővételben 1300, éjfélig 1800, utána 2000 Ft
Copy Con a Myspace-en

THE DUKE ELLINGTON ORCHESTRA (USA)
Budapest Kongresszusi Központ, április 5. 20h

Végül egy előzetes. Duke Ellington már közel négy évtizede nincs közöttünk, de nemcsak mintegy 2000 szerzeményre rúgó életműve maradt itt nekünk, hanem a dalait játszó zenekara, a The Duke Ellington Orchestra is. A jazztörténet legszemélyesebb hangvételű kompozícióinak tartott Ellington-klasszikusokat először a mester fia, majd unokája vezetésével játszó együttes jövő kedden Budapestre látogat, és a hazai közönséget ringatja majd a Take the A-Trainnel, az It Don’t Mean a Thinggel és a többi legendás szerzeménnyel.

Belépő: 7900-19 000 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik