Kultúra

Kukorelly kikéri magának a hatalmi arroganciát

Bár címzett Réthelyi miniszter, az epés hangú írás voltaképpeni célpontja az egykori költőtárs: Szőcs Géza államtitkár.

Kukorelly Endre – egyebek között József Attila-, Babérkoszorú-díjas, valamint a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett – író-költő, az LMP parlamenti képviselője nyílt levélben fordult Réthelyi Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetőjéhez.

Kifogást emel amiatt, hogy a 2011. évben a szakmai szervezetek (Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, József Attila Kör, PEN Club és mások) által díjazásra (Kossuth-díj, Kiváló- ill. Érdemes Művész stb.) javasoltak listájáról a minisztérium több nevet indoklás nélkül levett, s helyettük másokat részesített kitüntetésben.

Az ellenzéki politikusként is aktív irodalmár arra emlékezteti a minisztert, hogy az efféle, a szakmai szervezetek döntéseit önkényesen felülbíráló az eljárás – “hatalmi arrogancia” – a pártállami időkben volt elfogadott. Arra kéri egyúttal Réthelyi Miklóst, hogy a döntésekért felelősnek vélt államtitkáránál, a korábban ugyancsak költőként ismertséget szerzett Szőcs Gézánál tájékozódjon az esetről. Kukorelly sérelmezi továbbá, hogy egykori pályatársa öt hónap elmúltával sem válaszolt egy hozzá intézett hivatalos levélre. Interneten teljes terjedelmében is olvasható írását így fejezi be: “Kérem Szőcs Géza Államtitkár urat, mielőtt válaszolna nekem, először érdeklődjön Szőcs Géza költőnél”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik