Kultúra

A tévében a hétvégén: Zenthe, Jávor, Karády és a boxutca

A magyar filmtörténet közönségfilmjei Karádytól Ferrari Violettáig, beindul az F1-szezon, és összevethetjük, a csehektől a görögökig mi a bepasizás titka.

szombat

Eldőlni látszik a magyar hokibajnokság, a nem túl nagy meglepetés szerint a leggazdagabb, legjobb játékoskerettel rendelkező (amit a döntőre mesterségesen megritkított a versenykiírás), a(z ezen kívül) legjobb bajnokságban (is) szereplő SAPA Fehérvár AV 19 már 3-0-ra vezet a négy győzelemre menő döntőben a villámerősítésekkel megerősített Dab. Docler ellen, és ma este odahaza behúzhatja a végsőt. A meccset 17:45-től közvetíti a sport2, elképzelhető, hogy utána a pezsgősüveg ad bodicseket a fehérváriaknak.

19:30-tól két vígjáték közt lehet választani, az egyik régi, bizonyosan megkopott, de mégis van benn valami megkapó lendület, egyértelműség, a lét elviselhető egyszerűsége, míg a másik kedves, szatirikus elemekben bővelkedő romantikus komédia. Mondanám, hogy a férfiak az elsőt, a nők a másodikat választanák, de nem ilyen egyszerű. A 2X2 néha 5 1954-ben készült, ennek megfelelően ideológiailag megbízható, társadalmi mondanivalóval rendelkezik, de mégsem nézhetetlen vacak – része a múltunknak, a nagy vidámság és könnyedség persze hazugság, de ugyanezzel a lendülettel szeretjük ma is áthazudni magunkat a valóságon. Zenthe Ferenc, Ferrari Violetta, Kállai Ferenc, Kazal László, Duna II. Autonómia.
A Bazi nagy görög lagzi görbe tükröt tart a görögöknek, a lefóliázott távirányítóval, a kedves egyszerűséggel, a vaskos poénokkal – aranyos film, melyet Görögországban is szeretnek, a főszereplő pedig a forgatókönyvíró Nia Vardalos – TV2.

Mindennapjaink egyre fontosabb és megkerülhetetlen része, egyike azon dolgoknak, melyre a legendásan smucig magyar társadalom hajlandó költeni: a mobiltelefon. Evidens ötlet, de csak 2004-re jött el a pillanat, hogy egy film a mobil köré épüljön fel. Egy nőt elrabolnak, és lassan lemerülő mobilján felhív egy ismeretlent segítségért, ugyanis rajta kívül a családja is veszélyben van. A viszonylag nagy sztárparádét felvonultató Mobil (Kim Basinger, William H. Macy, Jason Statham, Jessica Biel) megbízható hollywoodi akciómozi 22:45-től az RTL Klubon.

Sokkal időtállóbb és klasszikusabb matériát választott magának az eredetileg festőnek készülő Peter Greenaway. Rembrandt Éjjeli őrjáratának átértelmezését mondja el filmjében persze a rá jellemző festői-féktelen stílusában. A kétórás történetmesélés 23:15-től indul a Duna TV-n.

vasárnap

Már szinte a déli harangszó természetességével várjuk a vasárnapi Forma-1-es nagydíjakat, a szezonkezdetet most némileg módosította, hogy momentán Bahreinben tüntetések és emberiség elleni cselekedetek zajlanak, így Ausztráliába tolódott a kezdés. Állítólag gumimizéria van, a Pirelli-abroncsok kiszámíthatatlanok, így a sok kiállás döntheti el a versenyt. Kiegyensúlyozott mezőny, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren, a Ferrari mind erős, így megint egy jó kis szezonunk lehet. A verseny 13:45-től követhető az RTL Klubon.

Ami Magyarországtól Ausztráliánál is messzebb van: a Mars. Hogy milyen érzés lehet leszállni oda, a vörös bolygó felszínén lenni, lépdelni a kis gravitáció mellett – ezt mutatja be a National Geographic Útikalauz űrutazóknak: Mars című műsora 20:00-tól.

Aki kevésbé távolra akar utazni, mondjuk tenne egy körutazást az emberi lélekben, az annak nagy ismerőjével, Moliére-rel ezt megteheti 20:05-től, amikor is az m1-en a Fösvény 2010-es feldolgozását láthatjuk az Új Színházból. Harpagont Eperjes Károly alakítja, de Bánsági Ildikót és Derzsi Jánost is láthatjuk a társadalomkritikus darabban, melynek élét egy olyan országból érkezett rendező tette még halálosabbá, ahol a fogyasztás, a harácsolás, a kapzsiság mértéke fordítottan arányos a kapitalizmus megjelenésének röpke idejével: az orosz Szergej Maszlobojscsikov.

A két valaha élt legnagyobb magyar sztár játszik egy filmben: Karády Katalin és Jávor Pál a Zilahy Lajos regényéből készült Valamit visz a víz (szegény nagyanyám csak Zilahy-levesnek hívta a menzai híg levet) főszerepeit játsszák el. Karády az alkatához illő femme fatale-t játszik (őt viszi a víz, s találnak rá), a nők bálványa, lezser gavallér Jávor Pál viszont egy halászembert – hogy mennyire hitelesen, 21:25-től az m2-n megkapjuk a választ.

Végül ennyi idő- és térbeli utazás után egy cseh vígjáték: az Üdvözlettel a metróból anyja és lánya férfikereséséről szól, utóbbi rátalál egyre, aki azonban véletlenül az előbbinek udvarolt egykor – nézd meg az anyját, vedd el a lányát? Az Üdvözlettel a metróból helyre kis közönségfilm csodaszép főszereplő lánnyal, jó humorral, tisztességes költségvetéssel, kidolgozott forgatókönyvvel 23:40-től a TV2-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik