Kultúra

A tévében: Bardot, Dzsudzsák, anyaméh, 9

Meghökkentő mesék: a szexszimbólum férjet keres, a magyaroknak még van esélye a továbbjutásra, egy szám köré szerveződik egy film.

A pénteket a lazább témák felől indítjuk a húzósabbakig, így nem meglepő, hogy az első ajánlatunk egy tojáshabkönnyű vígjáték, Az Egy párizsi nő, az eredeti címnek még zenéje is van, Une parisienne. Az 1957-es filmben a miniszterelnök lányának kell lasszóval fogdosnia az udvarlókat, ugye, milyen életszerű helyzet. Hát ha még azt is hozzátesszük, hogy a lányt egy Brigitte Bardot nevű színésznő, szabadidejében szexszimbólum alakítja. A nagy lasszózás közepette pedig még az angol királyi család is hírbe keveredik. 19:00-tól tehát egy kevés intellektuális munkát igénylő alkotással vehetünk vizuális lábvizet a Duna TV-n.

Ritkán mondunk ilyet a magyar fociválogatottról, de négy kör után az EB-selejtezőcsoport első helyezettje (Hollandia) találkozik a másodikkal, azaz velünk. A meccs a Puskás-stadionban lesz, így sincs sok esélyünk, de egy döntetlen már jó eredmény lenne – nekünk nem a hollandokat kell porba sújtani. Azok a generációk, akik már 15 éve nem láttak magyar válogatottat nagy világeseményen, meg kéne tanulják a foci igazi ízét – amikor a mieink játszanak a legjobbakkal (és tényleg játszanak). Jó lenne, ha a magyar foci többé nem magyarfoci lenne. Dzsudzsákék előtt most itt a lehetőség – lehet szurkolni 20:05-től az m1-en.

A futballpályánál némileg jelentőségteljesebb hely a következő műsor terepe, az anyaméh. Pontosabban az emberi anyaméh, mert az Élet az anyaméhben sorozatban minden rendű és rangú anya méhébe betekintést nyerünk. Most speciel elég nagy zsúfoltságot találunk odabent, mert az ikrekkel teli méh a műsor témája. Nagyszerű felvételeket látunk belülről, ahogy a két-három, sőt négy baba lökdösődik, tolakszik, de olykor játszik egymással. A National Geographicon 21:00-tól láthatjuk tehát a legelső bérleményünket Ádám és Éva óta.

Akkor tekerünk még egyet a srófon, a Honnan jön az ember? kérdés után a Hogyan lesz valaki megint ember? kérdése következzen. Ezt a Flandria című film teszi fel, melynek főhőse, Demester egy faluban éli a maga életét, majd fegyveres szolgálatot teljesít egy háborúban. Utána, hazatérvén megint meg kell tanulnia, milyen is az ember. Rapszodikus film ez meditatív és kegyetlen képsorokkal, nem az a tipikus péntek esti film, nem a tipikus péntek esti tévénézőnek 22:05-től az m2-n.

Végül egy azoknak, akik szeretik a számos címeket: 9 – A szám hatalma. A film rendezője John August, akinek a neve önmagában keveseknek mond valamit, de ha azt mondom, hogy Tim Burton kiváló filmjeinek, a Nagy Hal, a Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony forgatókönyvírója, már értékeljük és elhelyezzük a nevét. Ez az első, és eddig utolsó rendezése, három történetet fognak össze a számok, a főszerepben, sőt főszerepekben Ryan Reynolds, egy ízben végre szakállal. Igazi írói film a történetre és fordulataira koncentrálva, 22:45-től a Viasat3-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik