Kultúra

Vetélkedős vicc lett Schmitt helyesírása

Melyik szó írásmódja helyes? Álamfő, rém álom, álomás, áldomás. - egy kérdés a 40 milliós játszma hétfői adásából.

A Tv2 kvízműsora élőben megy, így lehetőség van rá, hogy a szerkesztők akár a műsor előtt közvetlenül változtassanak az adásba kerülő kérdéseken. A fenti fejtörő kapcsán nehéz lenne nem észrevenni az utalást Schmitt Pál legutóbbi helyesírási bakijára: ahogy arról hétvégén mi is beszámoltunk, az államfő még első hivatalos útján egy hegyeshalmi étterem emlékfala számára írta le az “álamfői” és “álomásán” szavakat is így, hibásan.

A Független Hírügynökség megkeresésére Rényi Ádám, a műsor főszerkesztője elmondta: a műsorban mindig vannak aktuális kérdések, a hétvége kiemelkedő híre pedig Schmitt Pál köztársasági elnök helyesírási hibája volt.

Rényi Ádám úgy látja, hogy jó ötlet volt a szerkesztőség részéről a politikával kapcsolatos kérdés, mert “hatalmas sajtóvisszhangja lett az esetnek”. Egy kereskedelmi televíziónak pedig fontos, hogy beszéljenek az adott műsoráról. A műsor készítőinek nem volt politikai szándéka a téma megpendítésével, mondta Rényi Ádám.

A két versenyző, aki a kérdést kapta, egyébként nem sokat gondolkozott a válaszon, és – minden pénzüket a negyedik, “áldomás” szóra feltéve könnyedén túlléptek a témán.

AJÁNLOTT LINK:
Schmitt Pál helyesírásával poénkodtak a Tv2 vetélkedőjében (origo.hu)
Álamfői üdvözletet hagyott Schmitt Pál (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik