Kultúra

Áruló a családban

Egy különösen megrázó német regény írója lesz március 22-én este a budapesti Goethe Intézet vendége.

Susanne Schädlich német írónő 1965-ben született, és 2009-ben megrázó regénye jelent meg besúgó nagybátyjáról és keletről nyugatra menekült családja tönkretett életéről. A regény címe magyarra fordítva: Újra és újra december. A Nyugat, a Stasi, a nagybátyám és én (Immer wieder Dezember. Der Westen, die Stasi, der Onkel und ich).

Az írónővel 2011. március 22-én a budapesti Goethe Intézetben beszélget Masát Ádám történész.

Hans Joachim Schädlich író családjával 1977-ben hagyta el Kelet-Németországot, és kollégája, Günter Grass segítségével kezdett új életet Nyugaton. A hátrahagyott politikai rendszer azonban nem tágított az életéből: Karlheinz, a rokonszenves testvér, nagybácsi és sógor IM Schäfer álnéven rendszeresen jelentett róla és a családjáról anélkül, hogy bárkiben akárcsak a legkisebb gyanú is felmerült volna.

Hans Joachim 1992 januárjában vette kezébe az aktáit, testvére, Karlheinz pedig 2007. decemberében lett öngyilkos. E két történés közötti idő képezi Susanne Schädlich megrendítő dokumentációjának keretét, amelyben a család hétköznapjainak történéseit a szemtanúk feljegyzései mellett titkosszolgálati dokumentumok és jelentések mutatják be precíz stílusban. A regény a családi traumán keresztül idegenségről, árulásról, elszakadásról és a megbocsátás lehetetlenségéről szól.

AJÁNLOTT LINK:
A programról a Goethe Intézet oldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik