Kultúra

A tévében: rossz fiúk és rosszlányok legóznak

A mai nap három jó filmet is hoz, de hoki és egy gyerekjátékgyár is szerepel a programon.

Ma van a napja, hogy a magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság, az OB I. döntője elkezdődik. A mérkőzéssorozat négy győzelemig tart, és Dunaújvárosban kezd a két résztvevő, a Dab. Docler és az Sapa Fehérvár AV19. Utóbbi a versenykiírásnak megfelelően egy pontrendszerszámítás alapján meggyengítve vehet részt a magyar bajnoki rájátszásban, de persze EBEL-csapatként így is toronymagas esélyes. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Dunaújváros ne tegyen meg mindent, és okozzon netán meglepetést. Az első meccs tehát 17:45-től a sport1-en, a csatorna ezenkívül a negyedik, és, ha szükség lesz rá, az összes következőt fogja közvetíteni. Figyelem, ez jégkorong, a magyar sport példamutató közege (persze mindig van egy-két problémás csapat), de olyan itt biztos nem esne meg, hogy egy gazdag külföldi befektetőt meglopnak a csapat magyar részéről ahelyett, hogy a hosszabb távú együttműködés és siker által sokkal tovább jutnának mind eszmei, mind anyagi téren (lásd FTC és foci).

A magyar populáció 40 évesnél fiatalabb része egész biztosan odáig volt a legóért gyerekkorában. Most sok-sok ember álma teljesülhet be: a National Geographic csatorna jóvoltából látogatást tehetünk a cég dániai központi üzemében, Billundban. A dán „játssz jól!” mondat rövidítéséből jövő LEGO cég 1932-ben kezdte meg működését, és 1958-ban készült el az első, ma is ismert legóelem – ehhez egy tegnap gyártottat minden baj nélkül hozzá lehet kapcsolni. És azt tudták, hogy Európában Dánián kívül melyik másik városban gyártanak még legót? Bizony, Nyíregyházán. További érdekességek a Gyáróriások sorozatban 21:00-tól.

Serpico, Gyilkosság az Orient Expresszen, Kánikulai délután, Hálózat, Az ítélet – Sidney Lumet ismert filmjeit sokáig sorolhatnánk, most egy olyat láthatunk, amelyért Jane Fondát 1986-ban Oscarra jelölték, mivel az egyik reggel Jeff Bridges ágyában ébred, akiről nem tudja, kicsoda, hogy került oda, és mit csináltak abban a bizonyos bútordarabban. A Másnap reggel igazi klasszikus thriller abból a korból, amikor még Fondát nem az aerobic érdekelte. 21:00, Filmmúzeum.

A tévék időről időre leadják a Collateral – A halál záloga című filmet, mely Michael Mann keze munkáját dicséri, mi pedig főleg Jamie Foxx és némileg Tom Cruise miatt megint megnézzük. A filmből megtudható, miért kell óvatosnak lennie egy taxisofőrnek, ha egy jóképű ősz idegen száll be hozzá, és hogy hogy kell thrillert rendezni. A kétórás fuvar 21:25-kor, a TV2-n kezdődik.

A tévék időről időre leadják Makk Károly filmjét, az Egy erkölcsös éjszakát, mely Hunyady Sándor-novellákon alapszik, és hát az egyik legjobb film a maga ízeivel, ködlovagos stílusával, ahogy mondani szokták, abból az időből, amikor még készültek jó magyar filmek. Mondjuk nem hátrány az sem, ha Örkény István és Bacsó Péter egy film forgatókönyvírói. A századfordulós kupleráj életét és egy furcsa éjszakáját megörökítő 1977-es filmben mindenki játszik, aki számított Cserhalmi Györgytől Psota Irénig, de a nőkhöz nagyon értő Makk a bordélyház személyzetét is a legkörültekintőbben válogatta ki – itt említsük meg Carla Romanelli olasz színésznőt, aki három magyar film mellett játszott Max von Sydow-val, az idén 75 éves Ursula Andressszel vagy Jean-Paul Belmondóval is, ma pedig (legalább is 2006-ban) kultúrmenedzser (volt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik