Kultúra

Japán: műkincseik miatt aggódnak az európai múzeumok

A nagy európai múzeumok - aggodalmaik ellenére - még nem hívják vissza darabjaikat a természeti és nukleáris válság sújtotta országból.

Jelenleg többek közt a frankfurti Städel Múzeum, a müncheni Lenbachhaus, a párizsi Pompidou Központ, az amszterdami Van Gogh Múzeum, valamint a szintén amszterdami Rijksmuseum birtokában álló munkák szerepelnek kölcsönben kiállításokon Japánban. Eddig még egyetlen intézmény sem jelezte, hogy visszahívná műkincseit, és jelenleg nem áll fenn a veszélye annak, hogy radioaktív sugárzás érné az értékes képeket.

Károkkal csak akkor kellene számolni, ha hosszú időn át erősen radioaktív töltésű részecskék érnék a tárgyakat – mondta Robert Linke, az osztrák műemlékvédelmi hivatal laborjának vezetője. A veszélyes gamma-sugárzás elsősorban az élő sejteken fejti ki káros hatását – jegyezte meg. Ami a festményeket illeti – fejtegette -, legrosszabb esetben a szerves részek roncsolódhatnak, például a kötőanyag. Ezen kívül az olaj és a máz lehet érzékeny. “De jelenleg biztosan nem kell azzal számolni, hogy zárt terekben ilyen magas koncentráció alakulna ki” – vélekedett Linke.

“Mindennapi kapcsolatban vagyunk japán kollegáinkkal” – mondta el Dorothea Apovnik, a frankfurti Städel Múzeum szóvivője. Az intézmény Vermeer, Remdbrandt, Rubens és Brueghel festményeiből küldött többet is az ázsiai szigetországba, ahol Tokióban a Bunkamura Múzeum állítja ki őket.

Nagoja városában Vaszilij Kandinszkij egyik korai munkája szerepel kiállításon, és ugyanott látható egy Van Gogh műveit felsorakoztató tárlat is. A várost déli fekvése miatt azonban nem fenyegeti veszély. A válság által érintett területen, Tokióban szerepelnek a Pompidou Központ remekei, összesen 170 alkotás Dalí vagy épp Man Ray kezéből. A fővárosban szombat óta zárva tart a nyugati művészetnek szentelt Nemzeti Múzeum, ahol a Rijksmuseum, a British Museum és a Louvre kincsei várták a látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik