Kultúra

A kultúra államosítása Magyarországon?

Konrád György író egy vasárnapi bécsi pódiumbeszélgetésen fejtette ki, hogy szerinte itthon a kultúra államosítása zajlik.

“Jó időkben” maguk a művészek döntenek szabadon az erőforrások felhasználásáról. Vannak azután rossz idők is, amikor a kultúrát ismét államosítják”. Ma ez utóbbi zajlik Magyarországon, a kultúra állami ízlésnek való alárendelése – mondta Konrád György.

A Válságban van-e az európai kultúra című bécsi rendezvényén Konrád György mellett Claudia Schmied osztrák kulturális és oktatási miniszter, Alexander Pereira, a Zürichi Opera főigazgatója és Gaston Salvatore chilei származású, Olaszországban élő író vett részt. A mintegy 150-200 fős hallgatóság előtt Konrád a magyar politikai helyzetről úgy vélekedett, hogy Magyarországon többségi demokrácia van, amely “egyre inkább diktatúraként működik”. A kormány az egész médiát megpróbálja ellenőrzés alá vonni és félelmet kelteni az újságírókban. Természetesen nem fog mindenki félni, de “egyfajta csendes ideológiai polgárháború zajlik” az országban. A kérdés az, hogy a választók mennyiben támogatják ezt – tette hozzá.

A magyar író szerint kultúra a rendszerváltás előtt is létezett és most is létezik, a kormányváltásoknak a történelem távlatából nézve csak marginális jelentőségük van. Külön kell választani a kultúrát mint intézményrendszert és mint a művészek belső szükségletéből fakadó művészeti tevékenységet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik