Kultúra

Évtizedek óta keresett Szinyei-remekmű került elő

A művészettörténet csak korabeli, fekete-fehér reprodukciókról ismerte a képet.

A Népszava szombati száma a Belvedere Szalon közlésére hivatkozva azt írja, hogy ez a kép Szinyei Merse Pál Vadrózsabokor című olajképe, amelyet 1911-ben festett, abban az esztendőben, amikor nemzetközi megítélése elérte a tetőpontját, és Berlinben, valamint Münchenben rendezett kiállításán a kritika lelkesedve ismerte fel benne az impresszionistákkal egyenrangú újítót, a római nemzetközi kiállításon pedig – Klimt, Mestrovic és a svéd Zorn társaságában – elnyerte az egyik nagydíjat.

1912-ben Szinyei gyűjteményes kiállításával nyitotta meg kapuit az Ernst Múzeum. Az akkor a kiváló művészettörténész, Meller Simon tulajdonában lévő Vadrózsabokor itt szerepelt először. A kép – szintén a Meller család tulajdonaként – 1939-ben újra felbukkant a Posta-takarékpénztár Árverési Csarnokában, ezután azonban 70 évre nyoma veszett.

A lap idézi Bellák Gábor művészettörténészt, aki szerint a kép felbukkanása igazi művészettörténeti szenzáció.A Vadrózsabokor a Belvedere Szalon március 26-i árverésén 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik