Kultúra

A tévében: Benedek Miklós hokizik a Marson

Ma könnyedre vesszük, hisz kell egy nap kikapcsolódás, amikor mellőzzük a háborús bűnösöket, a halálközeli élményeket, a politikai szólamokat.

Rögtön sporttal kezdünk, átmozgató edzésnek 18:45-től belekapcsolódunk a rendszerváltás utáni Magyarország legkedvesebb testedzésbeli fejleményének, a jégkorong honi bajnokságának (OB1) elődöntőjébe. Az egyik döntős minden bizonnyal a meggyengített SAPA Fehérvár AV19 lesz, a másik hely viszont még, ahogy mondani szokás, kiadó, érte a Dab. Docler küzd a Vasassal, igazi, kiélezett csata várható ma is, eddig 1-1 a három győzelemre menő párharc állása. A meccset a sport1 közvetíti.

Ha az úriember szobrát Elvis Presleyével szemben fel kéne állítani, szerintem sokan szavaznának arra, hogy Benedek Miklós legyen a modell. A színész ugyanakkor egyáltalán nem egykarakteres, biztos pont a magyar színjászásban (filmben sajnos alig látni mostanban), ráadásul a családja sem hétköznapi a legendás színész édesapával és vízilabdázó fiúval. Aki többet akar megtudni róla, 20:25-től a Duna II. Autonómián a Kézjegy portrésorozatban meg lesz rá az esélye.

Egy jó péntek esti sorozat is elkélt már, nem kötelezően abból a kacifántos amerikai fajtából, amely ma dívik, a kikent-kifent, profi írócsapatok tollából kiszakadt, végletekig átgondolt kétüléses cabrio sorozatok mellett egy fokkal lazább, kevésbé görcsös angolok is megtalálják a helyüket. De nem a nagy nyomozók kalandjaira gondolok a 80-as évekből (Sherlock és Hercule), hanem pl. az Élet a Marson címűre, amely jóféle BBC-alapokon áll, jó humor, emberközpontúság, ízek, igazi brit tévézés. A kerettörténet egy nyomozó időutazása, vissza a 70-es évekbe – és épp ma este 21:00-kor láthatjuk az első részt a Duna TV-ben.

Macskaőrülteknek és evolúciórajongóknak más ajánlatom van a kérdéses időpontra, ugyancsak 21:00-tól, de a National Geographicon az Élet az anyaméhben sorozatban a macskák prenatális életével foglalkozhatnak. A macskától az oroszlánig ugyanolyan küzdelemsorozaton mennek végig odabent, hogy aztán méltán mondhassák el magukról, kilenc életük van (eredetileg 14 van, de kemény dolog a macskaméh). Megdöbbentő részletek, botrány, őrület, mellbevágás, macskajaj.

Ennyit a keményebb dolgokról, azért a péntek este végkicsengését adja meg a megújult, kissé talán túl dizájnosra vett Beugró újabb epizódja. Most érkezik a második aspiráns a kiadó helyre, új játékokkal teht indulhat a röhögés 21:15-től a Viasat3-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik