Kultúra

Életműdíjat kap Tarr Béla

Világhírű rendezőnk Isztambulban veheti át a rangos díjat. A torinói ló március 31-től látható a hazai mozikban.

Az idén jubiláló Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivál Tarr Béla filmrendezőt életműdíjjal tünteti ki. Az április 2-án kezdődő és idén 30. alkalommal megrendezendő seregszemle Törökország legfontosabb filmes eseménye. A rangos díjjal, mely idén Tarr Béla filmrendezői munkásságát és a kortárs filmművészetre gyakorolt hatását méltatja, korábban többek között Antonioni, Greenaway, Kiarostami, Angelopulos, Frears és Sukorov életművét jutalmazták. Tarr Béla április 2-án személyesen veszi át az életműdíjat Isztambulban.

A februári Berlinalén a zsűri nagydíjával jutalmazott A torinói ló című új Tarr-filmet nemcsak Isztambulban tűzik műsorra, hanem Hongkongban is. Március 20-án kezdődik az ázsiai térség első számú filmes seregszemléje, a hongkongi filmfesztivál. Tarr legújabb filmjét a rangos fesztivál „Mesterek” című válogatásában vetítik, és a fesztivál honlapja szerint a március 26-i díszbemutatóra már az összes jegy elkelt.

A magyar-francia-svájci-német koprodukcióban készült A torinói ló című filmet mindeddig 30 ország helyi forgalmazója vásárolta meg. A Tarr-filmek forgalmazási jogait kezelő berlini székhelyű Films Boutique tájékoztatása szerint többek között Belgium, Dánia, Dél- Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia és Svájc mozijaiban is látható lesz hamarosan Tarr Béla legújabb filmje.

A torinói ló hazai bemutatójának dátuma március 31.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik