Kultúra

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles [filmpremier]

Két órán keresztül csilingel a tengerészgyalogosok fegyvertára az űrlények elleni harcban. Köretként szájbarágós hazafiasságot és meglepően ósdi technikát kapunk.

Nem unalmas film ez az újabb űrlényes-inváziós sci-fi, csak érdektelen és minden fifikát nélkülöz. Hangeffektekből alaposan feltárazhatunk a következő hasonló opuszig, mert a fegyverek ropogása, a lövedékek sivító zaja, a becsapódás és robbanás hangja bőségesen kielégít minden ilyen igényt. Csak éppen a történet, a karakterépítés és a dramaturgia nulla, na meg a fegyverpark.

Az először meteorzápornak tűnő globális jelenségről gyorsan kiderül, hogy nem más, mint partraszállós invázió, mellyel a Föld nagyvárosait veszik be a robotrepülős, medúzaszerű, csápos űrlények. Tárgyalni nem lehet velük, gyarmatosítanak, túlélőkre nincs szükségük, a víz kell nekik.

A röpke felvezetés és a szereplők bemutatása után azonnal a lecsóba csapunk: Los Angeles már lángokban áll, és egy csapat, píszi módon összeválogatott tengerészgyalogos – afrikai, kínai, mexikói, nő – igyekszik evakuálni a civileket egy megszállt területen fekvő rendőrörsről. Kijutásuk történetét az Aaron Eckhart által alakított törzsőrmester hazafias tette koronázza meg, hogy a mennybemenetel is meglegyen.

Az kicsit fura, hogy 2011-ben a földönkívüli invázió ellen csak elavult helikoptereket és tengerészgyalogosokat képes küldeni Amerika. A gépfegyverek mellett néhány gránát, rakétavető és rengeteg klisé is előkerül a zsákból, de hol van az űrtechnika? Persze mindez mellékes, a lényeg, hogy a katona soha nem vonul vissza, menjél fiam, lődd az ellent, az a dolgod, hogy hőssé válj!

Battle: Los Angeles – színes, szinkronizált, amerikai akciófilm. 2011. Rendezte: Jonathan Liebesman. Szereplők: Aaron Eckhart (Michael Nantz), Michelle Rodriguez (Elena Santos), Bridget Moynahan (Michele), Ramon Rodriguez (William Martinez), Will Rothhaar (Lee Imlay), Joey King (Kirsten), Lucas Till (Grayston tizedes), Jim Parrack (Peter Kerns). 116 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: március 17.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik