Kultúra

Reneszánsz mise a brit slágerlistán

Alessandro Striggio 1566-os, hatvan énekhangra komponált zeneműve Bon Jovit és Eminemet is megelőzi a brit popslágerlistán.

A Mediciek udvari zeneszerzője, Alessandro Striggio által 1566-ban komponált zeneművet korában számos európai nagyvárosban bemutatták. Sorsa hosszú időre megpecsételődött, amikor a párizsi nemzeti könyvtárban tévedésből rosszul kategorizálták, így csak pár éve bukkant rá Davitt Moroney brit zenekutató.

A darab első modern bemutatója a BBC Proms keretében volt 2007-ben volt Londonban.

A popslágerlistára betörő mise a mű első modern lemezfelvétele, az I Fagiolini zenekar előadásában. Az alkotás a slágerlista 68. helyén debütált, megelőzve többek között Bon Jovit, George Harrisont és Eminemet. A klasszikus zenei ranglistán csak André Rieu holland hegedűművész legújabb albuma előzi meg.

“Nagyon keményen dolgoztunk, hogy olyan, kellően nagyszabású és extravagáns zenei világot teremtsünk a műhöz, amelyben valóban élvezetünket lelhetjük” – mondta Robert Hollingworth, az I Fagiolini alapítója és karmestere. A zenész a brit hírügynökségnek adott interjújában “megigézőnek” nevezte a művet.

Hollingworthék nem spóroltak a darab előadásánál: öt kórus és számos régi hangszer szólaltatja meg a misét, a hangszerek eredetileg énekhangra írt tételeket is játszanak. A művet Striggio öt kórusra írta: a mise legnagyobb részében a kórusok egyenként nyolcfősek, a záró Agnus Dei-tételben azonban tizenkét fősre egészülnek ki. A mise az egész reneszánsz korszak legnagyobb ismert polifonikus zeneműve.

Az alábbi videón Robert Hollingworth ugyan angolul beszél a darabról, de a mise grandiózus részletei is felhangzanak:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik