Kultúra

Film a HIV-vírus terjesztésével vádolt ápolónőkről

Öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost először halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték Líbiában. Hollywoodi film készül a történetükről.

A The Benghazi Six (A bengázi hatos) munkacímű filmben Richard Harding és Sam Feuer rendezők a nyolc éven át tartó líbiai drámát dolgozza fel. “Mélyen humanista, emberi történetről van szó, amely megmutatja, hogyan folyik az élet egy diktátor által irányított országban” – mondta el Feuer Szófiában.

Az öt bolgár ápolónőt és a palesztin orvost azzal vádolták, hogy több mint négyszáz gyermeket fertőztek meg szándékosan HIV-vírussal Bengázi egyik gyermekklinikáján. A vádlottakat eredetileg halálra, majd pedig életfogytig tartó börtönre ítélték Líbiában. Végül nyolc, rács mögött töltött év után 2007-ben az Európai Unió és Franciaország közreműködésével kiszabadították őket és Bulgáriában megkegyelmeztek nekik.

Nemzetközi AIDS-szakértők a gyermekek tömeges megfertőződését a klinika rossz higiéniai körülményeivel magyarázták.

Harding és Feuer a 2011-es Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválra utaztak a bolgár fővárosba, és készülő filmjükről politikusokkal is beszéltek. Elmondásuk szerint társproducerek közreműködése elől sem zárkóznak el.

AJÁNLOTT LINK:

Életfogytiglanra változtatták a bolgár ápolónők halálos ítéletét (Origo.hu)
Hazatértek a bolgár ápolónők (Index.hu)
Kivégeznék a bolgár ápolónőket – a per viszontagságairól bővebben (Index.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik