Kultúra

A metál ereje – heti koncertajánló

Egy karnevál, egy csomó keményzene és egy koncertekkel teli hosszú hétvége vár ránk.

COMBICHRIST (N/USA), MORTIIS (N)
A38 Hajó, március 7. 20h

A budapesti éjszaka elektromos töltésére manapság nem nagyon lehet panasz, egymást érik a klasszikus indusztriál-, EBM- és szintipop-bulik. Hétfőn az A38-on is sor kerül egyre, amelyen rögtön két nagy név is képviselteti magát: egyikük a sokszoros budapesti veterán, de amúgy norvég-amerikai Combichrist, a másik a black metal színtérről érkező, de már évtizedes elektronikus múlttal rendelkező, szintén norvég Mortiis. Vigyázz, magasfeszültség!

Belépő: 4500 Ft
Combichrist a Myspace-en
Mortiis a Myspace-en

MARDI GRAS MESE – KARNEVÁL A GÖDÖRBEN
Gödör, március 8. 20h

Ez idő tájt világszerte a telet és a farsangi szezont búcsúztatják az emberek, Rióban és Velencében is karnevált tartanak, New Orleans-ban pedig a Mardi Gras ideje jön el a hamvazószerda előtti napon. A zenés-jelmezes felvonulás semmihez sem hasonlítható hangulatát a Gödör három magyar fellépő, a New Orleans-i zenék bűvöletben alkotó Jambalaya, a Pribojszki Mátyás Band, valamint Ferenczi György és a Rackajam segítségével idézi meg.

Belépő: elővételben 1700, a koncert napján 2000 Ft
Jambalaya a Myspace-en

Ferenczi György és a Rackajam a Myspace-en
Pribojszki Mátyás a Myspace-en

DANNY CAVANAGH (UK)
A38 Hajó, március 8. 20h

Az Anathema gitárosa, Danny Cavanagh sok évvel ezelőtt úgy döntött, kipróbálja magát a klasszikus trubadúrstílusban, azaz akusztikus gitárt ragad, és mindenféle kíséret nélkül megy turnézni. A dologba azóta annyira belejött, hogy csak Magyarországra legalább tucatnyi alkalommal elhozta a produkciót – minthogy pedig a közönsége is belejött a dologba, és mindig újra akarja látni őt, nincs megállás továbbra sem. Feldolgozásokkal teli műsorát most az A38-on adja elő.

Belépő: 3500 Ft

OVERKILL (USA), DESTRUCTION (D)
Petőfi Csarnok, március 11. 19h

Folytatódik a thrash metal klasszikusainak budapesti felvonulása: a Sodom közelmúltbeli fellépése után pénteken a műfaj nagy német triászának másik tagja, a Destruction és a szintén régi, szintén legendás, de amerikai Overkill közös turnéja éri el a fővárost. Ráadásul ez az öregfiúk meccs nem is kettő-, hanem négyszereplős, ugyanis a két előzenekar, a szintén amerikai Heathen és a belga After All is a dicső nyolcvanas években kezdte a karrierjét.

Belépő: elővételben 5900, a koncert napján 6900 Ft
Overkill a Myspace-en
Destruction a Myspace-en

FRESHFABRIK LEMEZBEMUTATÓ
A38 Hajó, március 11. 21h

Az időről-időre eltűnő, de bizonyítottan elpusztíthatatlan FreshFabrik újra támad: többhetes felvezetést követően hamarosan megjelenik az „elektro-indusztriál-metál-pop” első és egyetlen magyar képviselőjének ötödik nagylemeze. A jeles esemény alkalmából pedig lesz egy jókora hepening is a hajón, ahol a régi énekes, Vörös András ugyanúgy színpadra lép majd, mint az MZ/X, a The Ministers vagy a Cherry Bomb.

Belépő: elővételben 1900, a koncert napján 2300 Ft
FreshFabrik a Myspace-en

AVISHAI COHEN (ISR)
Művészetek Palotája, március 12. 19:30

A korunk egyik legjobb dzsesszbőgősének tartott Avishai Cohen roppant termékeny zeneszerző: számtalan kollaboráció mellett az elmúlt 13 évben 11 saját nagylemezt is készített. A menet közben zenekarát trióból kvintetté hizlaló és énekelni is kezdő művész most a legutóbbit, a pár hete megjelent Seven Seast mutatja be a Művészetek Palotájában.

Belépő: 1800-4200 Ft
Avishai Cohen a Myspace-en

GIRUGAMESH (J)
Diesel, március 12. 19h

Európa és benne hazánk is egyre jobban szereti a japán visual key zenekarokat, a jó viszony eredménye pedig az, hogy immár a műfaj szinte összes képviselője útba ejti hazánkat is, ha erre jön turnézni. A most soros csapat a Girugamesh, amely lépett már fel a Los Angeles-i J-Rock Revolution fesztiválon és a német Wacken Open Airen is, jelenleg pedig ötödik nagylemezével, a januárban megjelent GO-val tarolja le az európai klubokat.

Belépő: 6900 Ft
Girugamesh a Myspace-en

DEMJÉN FERENC
Szikra, március 13. 20h

Demjén Ferencet, aki a Bergendy Szalonzenekarban, a V’Moto-Rockban és szólóban is komplett diszkográfiákat tett az asztalra, itt Budapesten leginkább a Sportaréna színpadán szoktuk látni. A Szikra most fordít a helyzeten: a Hungarockum sorozat keretében Rózsi ezúttal jóval intimebb körülmények között énekel. Ebből fakadóan persze sokkal kisebb közönségnek is, tehát aki nem akar lemaradni, annak érdemes rárepülni a jegyekre.

Belépő: 5000-14 000 Ft

DEATH ANGEL (USA)
Dürer-kert, március 13. 19h

És már megint azok a thrasherek: péntek után vasárnapra is jut egy ötödik sebességű metált játszó együttes. A Dürer-kertbe a Death Angel érkezik, amely a tempó mellett a zenei trükkökre is szeret figyelmet fordítani, és punktól a funkig sokféle hatást épített már be a dalaiba. Előzenekar a Suicidal Angels, a Resistance, a Roots of Death és az Adimiron.

Belépő: elővételben 4900, a koncert napján 5900 Ft
Death Angel a Myspace-en

NEVERMORE (USA), SYMPHONY X (USA), PSYCHOTIC WALTZ (USA)
Petőfi Csarnok, március 14.

A buli alcíme simán csak annyi: The Power of Metal, azaz a metál ereje. Biztos van, akinek ehhez már nem is kell semmit hozzátenni, de azért a bizonytalankodók kedvéért annyi álljon itt: sokat látott, nagy hatású és népszerű bandák randevúja lesz ez, amely sok szempontból különleges is, mert a seattle-i Nevermore-nak magyar a gitárosa, a Symphony X rég nem jött mifelénk, a Psychotic Waltz pedig most alakult újjá.

Belépő: 6990 Ft
Nevermore a Myspace-en

Symphony X a Myspace-en
Psychotic Waltz a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik