Kultúra

Hétvégi tévéműsor: filmes világválogatott Dallas-mozival

Szombaton nagy filmek peregnek le a tévé képcsövén, vasárnap pedig olyan ínyencségek, mint a Dallas-film, vagy egy norvég vasutas dilemmái.

szombat

„Louis, I think this is the beginning of a beautiful relationship” – miért ne kezdenénk a hétvégi tévénézést a leghíresebb, legnépszerűbb, leginkább megnemesedett filmmel, melynek nyelvét, hőseit, színészeit, rendezőjét annyian halmozták el bókjaikkal, elismerésükkel. A mozi bibliája, három Oscar-díj és a halhatatlanság birtokosa, Kertész Mihály, Humprey Bogart és Ingrid Bergman nevével fémjelzett ikonikus történet, a világ leghíresebb zárójelenetével. Casablanca, 19:30, Duna TV.

Az egyik legegyedibb zenéjű filmcím angolul (The Shawshank Redemption), amit a magyar A remény rabjai kissé vértelenül (nem ) ad vissza közkedvelt idézetforrás, a Stephen King-kisregény adaptációja egyesek szerint a legjobb filmen elbeszélt történet az utóbbi százvalahány évben, ami persze túlzás, de mutatja, mennyire szerethető filmről van szó. Egy férfi miután rájön, hogy felesége megcsalja, legszívesebben megölné a szeretőjével együtt, aztán meggondolja magát. Ám amikor végül hazatér, mégis holtan találja őket. A gyanú persze rá vetül, olyannyira, hogy a végeredmény 20 év börtön jogerősen. A börtön persze kemény és reménytelen – ám hősünk, akit Tim Robbins alakít, nem adja fel, bankári képzettségét és munkahelyi fogásait latba téve egyre feljebb emelkedik, megteremtvén az emberi állapotokat. Pártfogója a sitten egy másik elítélt, akit Morgan Freeman alakít. A film tehát a valódi szabadságról szól, ez irányú kérdéseinket az m1-en 21:00-tól tehetjük fel neki.

Nemrég láthattuk Robert De Niro első rendezését, a Bronxi mesét, most itt a második, amire egészen 2006-ig kellett várni. Az ügynökség a CIA történetét meséli el, nem épp a hivatalos brosúrák alapján, a rendező színészi munkáinál megszokott alaposságával előadva. A főszerepben Matt Damon látható, de persze De Niro sem volt képes megállni, hogy magának ne adjon valamit, mondjuk egy CIA-alapító Richelieu bíborosi fazont, de Alec Baldwin és William Hurt is magára ölti a szervezet egyenruháját. A történet kissé vontatottan halad előre a maga 167 percével, de tanulságos és míves – 21:05-től az m2-n aki ezt választja, mást alighanem ma már nem néz.

Steven Spielberg megy előre az útján, sőt útjain senkitől nem zavartatva, s ennek a menetnek az egyik legellentmondásosabb útjelzője a München című film. A részben Magyarországon forgatott film (Budapest adott otthont Amszterdamnak, Párizsnak, tán csak a Közel-Keletnek nem) elbeszéli az 1972-es müncheni olimpia alatt lezajlott túszdráma, majd az utána következő bosszúhadjárat történetét, mely utóbbit az izraeli titkosszolgálat különleges alakulata hajtott végre. Megannyi morális kérdését a maga hollywoodi módján adja elő az álomgyár egyik legnagyobb mai rendezője, ami biztos, hogy senki nem marad közömbös – 21:45, TV2.

Végül jöjjön egy vígjáték, amely az amerikai típusú „ma takarítok, de holnap talán már zöldséget pucolhatok”-perspektívájú karrierekről szól. Az Akire büszkék vagyunk – a hónap dolgozója főhőse egy bankár (ma már a második), aki szépen halad felfelé-előre a munkahelyén, ám egy technikailag hibás döntés után megbicsaklik a lendület, sőt nagyon úgy néz ki, itt a vég. A főszerepben Matt Dillont láthatjuk, és Steve Zahn, illetve Christina Applegate is kapott egy-egy nagyobb szerepet. 23:35, m1.

vasárnap

A szombatihoz méltó kezdés: 16:00, Filmmúzeum, és ismét itt vannak a Ewingok! A Dallas: a Ewingok háborúja végre 82 percen át enged szabad áramlást Bobbynak, Jockeynak, Sue Ellennek és a többieknek, akik közt dúl a perpatvar, mivel a családi olajtársaságot a világ leggonoszabb embere, Jockey vissza akarja szerezni, amit Bobby persze nem hagyhat. Ennél mélyebbre ne is ássunk, bízzunk mindent a filmre!

Temetésre hazamenni nem kellemes, főleg nem ha saját apánkat temetjük. Ebben a helyzetben találkozik Dave régi barátaival, Emilyvel és Briannel, akik össze is házasodtak. Ám ez a frigy nem túl sikeres, Emily Dave-hez menekül egy alkalommal, aminek nem lesz jó vége, főleg, ha a lányt Emmanuelle Chriqui játssza. Az Ámítás igazi thriller, kevésszereplős, feszült, több oldalról is támadást intéz nézője érzékei ellen. A film 22:00-tól kezdődik a Story4-en.

A norvégok ráérős emberek, O’Horten pl. a nyugdíjazása előtti utolsó vonatútjáig (a mérnök a vasútnál dolgozik) nem jön rá, hogy valamit rosszul csinált az életben. De – jobb későn, mint soha – most igen, és ezzel nagy utazásba kezd, hogy megtalálja magát, amihez az is kell, hogy számot adjon magának arról, hogy is áll a síugrással. A film higgadt északi fejjel lett végiggondolva, ezért tud mindvégig autonóm maradni, s nem veszti el az arányérzékét, halad előre csendesen, konokon, kedvesen. 22:35, Duna TV.

Lassan vége a vasárnapnak, és még annyi dolgunk van, ki kellene bekkelni pl. egy pár világvégét is. Hogy hogyan, arról a Mindennapi tudomány sorozat nyolcadik epizódjában kapunk eligazítást, amely a Megelőzni az armageddont alcímet viseli. Az ember töri magát, hajt, küzd („teérted hajtok, hogy mindened meglegyen”), holott bármikor megérkezhet egy kósza meteorit, megjelenhet a tornácon egy fekete lyuk, elérheti a hátsó udvart egy tájfun, kitörhet a pincében egy vulkán, és akkor nekünk tenni kell valamit. A Nostradamus-hívek örömére készült műsor 23:00-tól megy a National Geographicon.

Végül pedig még egy thriller, még egy női praktika, még egy nehéz helyzet, amiből egy főhősnek ki késze másznia – a film a Sötét vizeken címre hallgat, és a Lucas Black-Peter Coyote-Mía Maestro-Kristen Bell négyes próbálja meg feldobni ezt a tipikus történetet. Az RTL Klubon 23:45-től zárhatjuk stílusosan a vasárnapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik