Kultúra

Nem beszélek zöldségeket! [filmpremier]

Gérard Depardieu, a bumfordi kisvárosi zöldséges könyvet vesz a kezébe, avagy óda az olvasáshoz.

Fontos témát dolgoz fel kellő finomsággal ez a francia film. Az alaptétel – olvasni jó, a könyvek a barátaink, és akár egy könyv is összehozhat két embert – mellett a legszebb gondolat a filmben talán mégis az „az is olvas, aki hallgatja”. Mert aki hallgatja, és életre kel fantáziájában a történet, az vágyik a folytatásra.

Ez mind igaz, főleg ma, amikor a gyerekek nagy részének már könyörögni kell, hogy vegyenek a kezükbe egy könyvet és üljenek le olvasni. Persze egészen másként van huzalozva az agyuk, mert a videoklip-rajzfilm-internetkultúrában nőttek fel. Könnyedén működnek multitask üzemmódban, de a fókuszálással és kitartó koncentrációval mintha lenne némi bibi. Jó példával és kitartó próbálkozással persze el lehet érni eredményt, ha van valaki, aki megmutatja a kistestűeknek, hogy olvasni hatalmas, magával ragadó élmény.

Jean Becker filmje a Gutenberg-galaxis lovagnőjének állít emléket, egy idős hölgynek, aki a kisváros parkjába jár olvasgatni. Margueritte így találkozik a galambokat etető Germainnel, aki afféle helyi mindenes. Zöldséget árul a piacon, segít szerelni, a bájos buszsofőr a barátnője, jókat iszik a kocsmában, egyszerű, de tiszta lélek. Kettejük barátsága és közös, sorsfordító olvasmányélményeik állnak a film fókuszában.

Mindez nagyon szép, nemes és üdítő a léleknek, csak kissé papírízűen és színházszerűen indul a történet. A szereplők mintha lebeszélnének a vászonról: Germain úgy mutatja meg veteményesét a kocsmárosnak, mintha nem ugyanott élnének mindketten évtizedek óta; a zajos kocsmában meg mindenki látványosan a bárpultnál folyó diskurzusra reagál, még a legtávolabbi sarokban ülők is.

A karakterek és a párbeszédek megformálásával tehát itt-ott mellényúlt a rendező, de ezek a tulajdonképpen mellékes apróságok ne tántorítsanak el. A főhősök kapcsolata, a fordulatok, Depardieu és a néni bája miatt a francia film szerelmeseinek mindenképpen ajánlott darab.

La tete en friche – színes, feliratos, francia vígjáték. 2010. Rendező: Jean Becker. Szereplők: Gérard Depardieu (Germain Chazes), Gisele Casadesus (Margueritte), Rea Mauranen (Francine), Patrick Bouchitey (Landremont), Jean-François Stévenin (Jojo), François-Xavier Demaison (Gardini), Sophie Guillemin (Annette). 82 perc. Forgalmazó: Mokép.

Hazai bemutató: március 3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik