Kultúra

Karády Katalint segítették a Kennedy testvérek

A színésznőnek Robert és Edward Kennedy segített amerikai vízumot szerezni.

A Fox News amerikai hírcsatorna internetes oldala szerint a Kennedy fivérek 1963-ban személyesen jártak közben azért, hogy a legendás magyar színésznő, egy nemzedék bálványa beutazhasson az Egyesült Államokba.

A titkosítás alól feloldott kormányzati feljegyzéseket a Judicial Watch nevű szervezet által hozta nyilvánosságra. Ezek Karády Katalint “kellemetlen hírű egykori magyar színésznőként” emlegetik, és részletesen szólnak a vele szemben felhozott vádakról, többek közt arról a gyanúról, hogy “kommunista kollaborátor”, “prostituált”, és a második világháború alatt egy “magyar náci tiszt menyasszonya” volt.

Karády – miután 1951. február 9-én elhagyta Magyarországot – Brazíliában élt, és tagadta az ellene felhozott vádakat. A Fox News utal arra, hogy a magyar híresség a Kennedy testvérek közbenjárása után végül megkapta a beutazási engedélyt, ezután telepedett le New Yorkban, ahol magányosan vezette kalapszalonját. Karády Katalin kultusza a hetvenes évek végén éledt újra Magyarországon, de ő nem látogatott haza, és New Yorkban halt meg 1990. február 7-én.

A színésznőnek 2004-ben a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet odaítélte a Világ Igaza-kitüntetést, mivel a színésznő közbenjárására 1942-ben hazahozták az oroszországi munkaszolgálatból a Zsüti néven ismert G. Dénes György zeneszerzőt. Karády Katalint ezért 1942-ben bíróság elé állították, majd magas pénzbüntetésre ítélték.

A német megszállás után Karády Katalint tábornok barátjával együtt letartóztatták, megkínozták, de szeptemberben elengedték őket. A színésznő a Duna-parton úgy mentett meg a kivégzéstől egy csapat gyereket, hogy ékszereket és aranyat adott a nyilasoknak. A gyerekeket a saját lakására vitte, és ott gondozta őket a szovjet bevonulásig – emlékeztetett az Jad Vasem Intézet 2004-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik