Kultúra

Történelmi rekordbevétel a mozikban

2010-ben globálisan 31,8 milliárd dolláros árbevételt hozott a filmipar. Ez 8 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi összbevétel.

Az amerikai filmipari szövetség, a Motion Picture Association of America (MPAA) szerint 2010-ben globálisan 31,8 milliárd dolláros árbevételt hoztak az abban az évben kiadott filmek, ami 8 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi összbevétel.

A drágább jegyárral működő 3D-s mozik térhódítása ellenére az utóbbi évekhez hasonlóan stagnált az észak-amerikai mozibevétel, ami azonban 10,6 milliárd dollárjával még így is a globális filmbevétel egyharmadát adja – az eladott jegyek száma ráadásul 5 százalékkal, 1,34 milliárdra esett vissza a régióban.

Miközben a hagyományos filmek 11 százalékkal kevesebbet hoztak Észak-Amerikában, addig a 3D-s alkotások által hozott bevétel megduplázódott. Sok más fogyasztói piachoz hasonlóan a mozik esetében is a távol-keleti mozipiac 40 százalékát termelő Kína hozza a növekedést. A távol-keleti mozikban 21 százalékkal, Latin-Amerikában pedig 24 százalékkal több bevétel termelődött – ezzel a 10,8 milliárd dollárral pedig az európai, afrikai és közel-keleti régió mozijai először hoztak az Amerikán kívüli összbevétel felénél kevesebbet. Az MPAA elnöke, Bob Pisano hozzátette, a digitális lopás ráadásul még mindig sokat ront a feltörekvő piaci eredményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik