Kultúra

Felújítják Lenin múmiáját

Vlagyimir Iljics Lenin múmiájának és sírhelyének aktuális felújítása miatt ideiglenesen bezárt a moszkvai Mauzóleum.

A Vörös téri látványosság előreláthatólag április 19-én nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

Lenin mumifikált holttestét a felújítás alatt sem szállítják el a Mauzóleumból, ugyanis annak pincéje egy különleges laboratóriumnak ad helyet, ahol immár 21. századi csúcstechnológiával végzik az 1917-es orosz forradalom atyja porhüvelyének rendszeres karbantartását. Ilyenkor négyzetcentiméterenként olyan speciális szert fecskendeznek a bőre alá, ami biztosítja a holttest további tartósítását. Ilyenkor történik egyébként Lenin múmiájának átöltöztetése is, mivel az egykori kommunista vezér minden esztendőben új öltönyt kap.

Vlagyimir Iljics Uljanov a Mauzóleumban egy olyan légmentesen zárt üvegkoporsóban nyugszik, amelyet ugyanaz a Kurocskin nevű mérnök tervezett, akinek az irányítása alatt a Kreml rubinból készült vörös csillagai is készültek.

Ez év januárjában az orosz kormányzó Jegyinaja Rosszija (Egységes Oroszország) párt soraiban felmerült ugyan, hogy Lenint végleges nyughelyen kellene eltemetni, ám az elnöki hivatal terveiben egyelőre nem szerepel Vlagyimir Iljics eltávolítása a Mauzóleumból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik