Kultúra

Precious – A boldogság ára [filmpremier]

Ettől a filmtől nem fogjuk jól érezni magunkat. Viszont újraértékelhetjük, mink is van, hogyan is élünk, ha van elég merszünk hozzá.

Lee Daniels két Oscar-díjat nyert drámája olyanoknak való, akik néha megunják az önsajnálatot – legyen az a sajátjuk vagy másé -, az eluralkodó fásultságot, és képesek vállalni egy élveboncolást, hogy más szemmel nézzék utána a világot. Mert a túlsúlyos harlemi lány kálváriája után garantáltan nem ugyanaz néz vissza a tükörbe, aki előtte.

Az agresszív, segélyen élő, lányát testileg és lelkileg terrorizáló anya és az apja által megerőszakolt lány története talán csak a legedzettebb szociálismunkásokat nem rendíti meg, ők látnak elég hasonló, halmozottan hátrányos helyzetű leányanyát. Nekünk viszont nem kell szégyellni, ha eltörik a mécses a film bizonyos pontjain.

Azért ne dőljünk rögtön a kardunkba. A történet sötétjében idővel felfénylik a film egy-két szereplőjének tartása, hite, szeretete. Amint a 16 évesen második gyerekét váró Precious megkapja az esélyt az alternatív iskolában a továbbtanulásra, már nem vágyfantáziákba menekül vékony, hosszú hajú, fehér bőrű lányként elképzelve magát. Lassan képes lesz megnyílni tanára és társai előtt, hangot adni érzéseinek, végre hinni kezd magában és nevében (Precious = értékes), és elindul egy másik jövő felé.

Az anyát alakító színésznő, Mo’Nique alakítása egyszerűen félelmetes, ahogy a szeretet nevében pusztít minden egyes gesztusával. Nem csoda, hogy Oscart kapott ezért a teljesítményért. Mellette vendégszerepel egy-két énekes szupersztár is: Mariah Carey szociálismunkásként, Lenny Krawitz kórházi ápolóként tűnik fel; a talkshow-királynő Oprah Winfrey pedig executive producerként egyengette útját.

Eresszük magunkra ezt az élményt. Több közünk van hozzá, mint hinnénk.

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire – színes, feliratos, amerikai filmdráma. 2009. Rendezte: Lee Daniels. Szereplők: Gabourey Sidibe (Precious), Mo’Nique (Mary), Mariah Carey (Mrs. Weiss), Paula Patton (Miss Rain), Sherri Shepherd (Cornrows), Lenny Kravitz (John ápoló). 109 perc. Forgalmazó: SPI és Corner Film.

Hazai bemutató: február 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik