Kultúra

Féktelen harag [filmpremier]

Ismét egy teljesen értelmetlen, viszont primitív, ostoba és perverz film.

Az csak kamu. A csecsemő, meg ez az egész misztikus-transzcendentális löttyel leöntött megmentő-akció. Hogy a Pokolból elszökik a rég halott (s oda lánya végzetes elhanyagolása miatt küldött) főhős, hogy egy sátánista szekta és annak ádáz vezetője karmaiból megmentse teleholdkor feláldozni kívánt unokáját. Ez csak hivatkozási alap. Apropó. A számtalan fanatikus gonosz szerepeltetése csak és kizárólag azért kell, hogy legyen kiket csámcsogó részletességgel bemutatott jelenetek során megcsonkítani, megkínozni, széttrancsírozni, és főleg a földöntúli tűzerejű csodafegyverrel szétröppenő húscafattá lőni.

A kelletlenül odatapasztott „győz a jó”-klisé rosszul leplezi a film létrehozóinak kéjelgését az erőszakban, s még rosszabbul leplezi az efféle öszönöket moziban kiélni kívánó közönség szigorúan üzleti célú becsalogatásának szándékát.

Valahogy feltűnően megsokasodtak manapság az Ördöggel, Pokollal, a túlvilág szörnyeivel operáló trash-filmek (trash = szemét, és tényleg). Talán, mert emelni kell az ingerküszöböt a kiélezett versenyben. Ez az akciófilmként eladni próbált három dimenziós hulladék is igyekszik az idióta történet és a hozzá kapcsolt akciójelenetek mélyén megfigyelhető reflektálatlan erőszak-kultuszt gátlástalanul használt vallási-kulturális hivatkozások segítségével fogyaszthatóvá tenni.

A főszerepet a sok másodosztályú színészféleség között az egykor Oscar-díjat is elnyerő Nicolas Cage vállalta. A szőkített hajú zombi-figura még csak saját paródiája sem tud lenni. Azon a színészi színvonalon, amelyen jelenleg van, nem hogy egy hiteles gesztusra nem képes, de még abból is a tehetségtelen hamisság süt, ha háttal áll.

Drive Angry 3D – színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 2011. Rendezte: Patrick Lussier. Szereplők: Nicolas Cage (Milton), Amber Heard (Piper), Billy Burke (Jonah King), William Fichtner (Könyvelő). 104 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: Február 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik