Kultúra

Honnan tudod? [filmpremier]

A Lesz ez még így se! rendezőjének habkönnyű, néha üdítően fanyar, nagyon szerethető vígjátéka.

Honnan tudhatjuk biztosan, ki az igazi, nekünk való partner? A címbeli kérdés erre vonatkozik, és a film anélkül ad választ, hogy zavaróan sulykolna bármit.

A 31 éves Lisát (Reese Witherspoon – Doktor Szöszi, A nyughatatlan) kirostálják a női válogatott softball-csapatból, amitől addigi élete gyakorlatilag összeomlik. Mihez kezdjen most magával? Nem az a „bepasizok, gyereket szülök, meg van oldva az életem” alkat.

Ebben az átmeneti állapotban barátai összehozzák egy vakrandin George-dzsal (Paul Rudd – 40 éves szűz, Felkoppintva), aki szintén most vett zuhanórepülést, mert az apja (Jack Nicholson) cégénél történt szabálytalanságok miatt őt teszik meg bűnbaknak, plusz a nője is dobta. Mielőtt ismeretlenül a lány nyakába zúdítaná összes sirámát, Lisa leállítja, és elköltenek egy egész kellemes néma ebédet. A lány hamarosan mégis az egoista és üresfejű baseballsztár Mattyvel (Owen Wilson – Zoolander, Utódomra ütök) jön össze, akivel jó a szex, és nem is igényli a lelki életet. Aztán egy nap a liftben ismét összefut George-dzsal, és indul a körhinta.

Szerelmi háromszögről szóló édes kis mese, de nem egy újabb tucatvígjáték. Görbetükrében Lisa és George bénázó, esendő hús-vér emberek, Matty meg zseniális paródia. James L. Brooks rendező már az első percektől kezdve határozott mozdulattal utasítja el az unalomig ismert romkom kliséket. A „ja, tudom, most mi fog történni” érzést homlokegyenest ellenkező kimenetellel képes megoldani.

A három színész most igazán kibontakozhat, Jack Nicholson meg a ráadás. A nagy öreg a simlis papát játssza, leginkább a pálya szélén. Reese Witherspoont a Johnny Cash életéről szóló A nyughatatlan óta imádjuk tiszta, manír nélküli játékáért – ezt a formát itt is hozza, közben remekül grimaszol. Paul Rudd jobb, mint valaha az önsajnálat mocsarából időben kimászó férfiként, Owen Wilson pedig a kissé idióta playboy fazont bonthatja ki alaposabban.

Szívderítő darab tele remek poénokkal. Randifilmnek, magány ellen, megfázásra kifejezetten ajánlott!

How Do You Know – színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték. 2010. Rendező: James L. Brooks. Szereplők: Reese Witherspoon (Lisa Jorgenson), Paul Rudd (George), Owen Wilson (Manny), Jack Nicholson (Charles), Kathryn Hahn (Annie). 121 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: február 24.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik