Kultúra

A tévében: Séta, víztaposás, remeteség

Ma kiemelt szerepet kap a séta, egy hosszabb és egy rövidebb is kulcsmozzanattá válik, de lesz vízilabda is, és Jodie Fostert is láthatjuk remeteségben.

Nyakunkon a sanghaji vízilabda-VB, a legjobb csapat kiválasztásában segít a hagyományos Volvo Kupa, mely az idén Miskolcon kapott helyet, vizet. Kemény Dénes 21 játékost hívott meg, Salamon Ferenc köztük még sosem viselte a címeres fecskét, úgyhogy biztos nagy élmény lesz neki Kásással, Kiss-sel, Madarassal és a többi legendával együtt játszani. Erre négy mérkőzésen nyílik lehetősége, mely közül az Ausztrália ellenire kerül sor ma este héttől, a közvetítés 18:40-től kezdődik a Sportklubon. A maradék ellenfelek: Kanada és Németország, előbbivel Debrecenben már játszottunk egyet tegnap, 15:4-re nyertünk, remélhetőleg a csapat rigorózus vénember módjára ragaszkodik a szokásaihoz.

Mi nehezebb, vízilabdacsapatunknak átgyalogolni Ausztrálián vagy Jon Muirnak átgyalogolni Ausztráliát? És ki az a Muir? Torzonborz alak, aki a szélsőséges kihívásokat keresi, és valószínűleg földmérő is, hisz a Föld legtávolabbi pontjain járt már a Mount Everesttől az Északi- és Déli-sarkig. Majd gondolt egyet, és elindult Ausztrália egyik pontjáról a másikra úgy, hogy csak arra támaszkodik, abból él majd, amit talál. Ez azért sem egyszerű, mivel a földrész közepe sivatag. Miért éppen Ausztrália? Tán mivel a torzonborz földmérő is ausztrál. A 2800 km-es, 128 napig tartó lófrálásról Muir dokumentumfilmet is készített, amit ma 20:40-től a Duna TV-n mi is megnézhetünk – Aki átsétált Ausztrálián.

A csodálatos ausztrál táj mellett más szépség is vár még ránk, Jodie Fosternek hívják, és a Taxisofőr című filmben kiskorú prostituáltként ismerhette meg a világ. Általában céltudatos, kemény nőket alakít, de 1994-ben csinált egy nem túl jó filmet, a Nell, a remetelányt, melyben egy teljesen más karaktert, egy természetben felnövő, igazi emberi nyelvet nem beszélő lányt, a címszereplőt alakítja. Sok filmet csak egy-egy szereplője miatt érdemes megnézni, ilyen pl. számos Kabos Gyula-film, számos Audrey Tautou-film, pár Marlon Brando-opusz, és ez is. Feltűnik még a természet lágy öle – rút civilizáció párbajban Liam Neeson is, aki ’94-ben Az Érzékeny És Sármos Fickó volt, őket pedig 21:00-tól láthatjuk a Filmmúzeumon.

Végül megint egy kihagyhatatlan, mert tanulságos nácivadászat, aki remetelány helyett inkább gazemberre kíváncsi, az 21:00-kor a National Geographicra kapcsol, amelyen épp Kurt Lischka sorsáról értesülhet. A párizsi SS főnökeként 73 ezer zsidó deportálása miatt volt felelős – bagatell, a háború után öt évvel az NSZK-ban már szabad állampolgárként telepedhetett le, holott egy francia bíróság érvényes, életfogytiglani büntetést szabott ki rá – sőt egészen a bírói pozícióig jutott. Ez annyira felháborította Beate és Serge Klarsfeld holokauszt-túlélőket, hogy 1971-ben lefilmezték, ahogy sétál az utcán, majd kitervelték, hogy elrabolják. Ám az akció balul ütött ki, olyannyira, hogy végül az elrablókat zárták börtönbe. A történet bővebben és a végével együtt a Nácivadászok következő epizódjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik