Kultúra

Sötét jóslatok – heti koncertajánló

A Soerii & Poolek diszkó-infernójától a Sisters of Mercy születésnapi gótrockjáig, sőt még azon túl is tart a heti kínálat.

APOCALYPTICA (FIN)
Petőfi Csarnok, február 23. 19h

Az Apocalyptica zenéjén és sztoriján ma már nem nagyon illik meglepődni, hiszen unásig ismert az egész történet: igen, a finn zenekar Metallica-számokat hangszerelt át csellókra, aztán feldolgozott még Sepulturát meg Faith No More-t meg egy csomó minden mást is, majd elkezdett saját metáldalokat írni a klasszikus zenében használt hangszerekre. Rajongani értük ettől még azonban természetesen szabad, és lehet menni a csapat sokadik (sőt, izé, rengetegedik) budapesti koncertjére is szerdán a PeCsába.

Belépő: elővételben 6900, a koncert napján 7900 Ft
Apocalyptica a Myspace-en

CHE SUDAKA (ESP), ANSELMO CREW
A38 Hajó, február 23. 20h

A Che Sudakát ugyan spanyol zászló alatt jegyezzük, de a zenekar tagjai argentinok és kolumbiaiak, akik menekültként érkeztek az európai országba. Dalaikon ez hallatszik is: kimutatható benne a ska, a reggae, a punk, a dél-amerikai és a spanyol zene hatása is. Manu Chaónak természetesen jó barátai, de nemcsak ezt mondhatják el magukról, hanem azt is, hogy a híres zenész magyar helytartóinak becézett Anselmo Crew-val is kitűnő kapcsolatban állnak, sőt közös dalt is rögzítettek már – így természetesen most, újabb budapesti koncertjükön is velük együtt lépnek fel.

Belépő: elővételben 3000, a koncert napján 3500 Ft
Che Sudaka a Myspace-en
Anselmo Crew a Myspace-en

SOERII & POOLEK
Corvin-tető, február 24.

Kis hazánk legsúlyosabb bulizenekara ismét a nagyvárosban: a zeneileg diszkó-infernóban, látványilag szürreális cirkuszban utazó Soerii & Poolek a Corvintetőn szabadítja el slágereit, topless táncosnőit és a szó pozitív értelmében vett indulatokat. Ennek ellenére a 18 éven aluliak, a gyenge idegzetűek és az önmagukat erkölcsösnek érzők inkább maradjanak otthon.

Belépő: 1200 Ft
Soerii & Poolek a Myspace-en

POZVAKOWSKI, ZUBOLY
A38 Hajó, február 24. 21h

A zenei utalásokkal, idézetekkel és poénokkal teli etnohiphopot játszó Zuboly és az experimentális (plusz instrumentális és vetítéssel is kísért) rockot nyomó Pozvakowski csütörtökön közös koncertet ad az A38-on. Első blikkre furcsa pár, de ha azt nézzük, hogy a zenéhez egyaránt teljesen egyedi elképzelésekkel közelítő, és kísérleteikben egyformán nagy sikerekkel járó együttesekről beszélünk, máris inkább érdekes a kombináció, és mint ilyen, jó ötlet is.

Belépő: 1000 Ft
Pozvakowski a Myspace-en

CATARACT (CH)
Dürer-kert, február 25. 20h

A múlt héten beharangozott módon folytatódik az ingyenes metálbulik sorozata Budapesten – ezen a héten a metalcore első (tehát még a zenéről szóló) generációjához tartozó svájci Cataract dönget a Dürer-kertben. A bulit hazai támogatók hosszú sora teszi teljessé: fellép még a Nadir, a Killchain, a The Southern Oracle és a One Reason to Kiss is.

Belépő: ingyenes
Cataract a Myspace-en

SONATA ARCTICA (FIN)
Petőfi Csarnok, február 25. 19h

Mindeközben a szomszédban, a Petőfi Csarnokban is kemény zene szól, de a műfaj dallamosabb végeiről: a melodikus-billentyűs-virgázós power metalt játszó finn Sonata Arctica celebrálja évi rendes budapesti koncertjét a Városliget belsejében. A kíséret itt is népes: a zenekarral együtt jön két, hasonló vonalon mozgó olasz banda, a Labyrinth és a 4th Dimension is, itthonról pedig a Demonlord csatlakozik a pakkhoz.

Belépő: elővételben 4990, a koncert napján 5990 Ft
Sonata Arctica a Myspace-en

SISTERS OF MERCY (GBR)
A38 Hajó, február 25-26. 21h

30 éves lett a gót rock egyik legnépszerűbb képviselője, a brit Sisters of Mercy, és a jubileum tiszteletére a búskomor rock(diszkó)himnuszok nagymesterei rögtön kétszer egymás után is fellépnek az A38-on. Az ünnepi alkalomból ráadásul a hajó is átalakul: az érkezőket tűzzsonglőrök fogadják, az orrbárban a zenekar tagjainak kedvenc zenéi szólnak, a fedélzet több pontján pedig eddig nem látott Sisters-videókat vetítenek, szóval lesz hangulat, és akkor még finoman fogalmaztunk – de ennél sötétebb jóslatokba inkább ne bocsátkozzunk.

Belépő: elővételben 5000, a koncert napján 5800 Ft

QUIMBY FALSHANG
Szikra, február 25-26. 20h

Dupla koncertet tart ugyanezen a hétvégén egy ugyancsak komoly múltra visszatekintő magyar zenekar, a Quimby is. A biográfiát mellőzzük, a Falshang bemutatását dettó, mert már magát a rendezvényt is jól ismeri mindenki – szóval csak annyit mondunk el, hogy ez lesz a tavalyi Kicsi ország című lemez bemutatója is, és viszik a jegyeket, mint a cukrot, úgyhogy siessen, aki ott akar lenni.

Belépő: 4500 Ft
Quimby a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik