Kultúra

Frankofón Filmnapok – egy szélesebb merítés

Az évtizedeken át oly népszerű Francia Filmnapok ezúttal más keretek közt támad fel.

A francia mellett olyan országok filmművészete is megjelenik egy-egy alkotással, amely országokat történelmük vagy kulturális vonzalmaik okán szorosabb kapcsolatok fűznek Franciaországhoz. Lesz tehát nem csak belga, svájci, vagy (a korábbi francia jelenlét miatt érthető módon) egyiptomi, marokkói illetve tunéziai, sőt vietnami film, de Románia is képviselteti magát. A február 24-e és március 3-a között megrendezésre kerülő eseménysort évente tervezik megismételni a szervezők, mindenekelőtt a budapesti Francia Intézet.

Az Intézet audiovizuális referense Rosemonde Roussey arról tájékoztatta a kultura.hu-t, hogy a filmeket az adott országok nagykövetségei ajánlották, ők csak a szervezésben segítettek. Tizenöt alkotást vetítenek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben, illetve az Örökmozgóban, amelyek közül néhány mű később moziforgalmazásban is látható lesz.

Ilyen a Tarr Béla korábbi producerének (A londoni férfi c. film készítése idején történt) öngyilkossága által inspirált, márciusban bemutatásra kerülő A gyermekeim apja című francia film. Kongói-francia kooprodukció az afrikai Buena Vista Social Clubnak nevezett – és májusban a budapesti Művészetek Palotájában is fellépő – Staff Benda Bilili zenekarról készült zenés dokumentumfilm, a Benda Bilili! illetve a Nem beszélek zöldségeket! című francia film, Gérard Depardieu főszereplésével.

A fesztivál nyitófilmje Gauillaume Canet alkotása, az Apró kis hazugságok lesz, amelynek főszerepét a Piaf c. filmből is jól ismert Marion Cotillard játssza. Vetítik Bertrand Blier fekete komédiáját, a Jégkockakoccanást, a Jean-Stéphane Bron rendezte, politikai témájú Cleveland kontra Wall Street vagy az egyiptomi Mondj egy mesét, Seherezádé! című, az egyiptomi nők mindennapjait ugyancsak politikai értelemben boncolgató filmet.

Három rendező is megtiszteli jelenlétével az eseményt: Jean Becker, a Nem beszélek zöldségeket! című film rendezője, továbbá Marc Fitoussi, illetve a marokkói Souheil Ben Barka, akinek Modagor szerelmesei című történelmi drámáját láthatják az érdeklődők.

AJÁNLOTT LINK:

Mozi: I. Frankofón Filmnapok (Francia Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik