Kultúra

A tévében hétvégén: Fülig Jimmy, vér, múltkeresés

1, a klasszikus értékek Vivian Leigh-től Görbicz Anitáig, 2, az emberi természet sötét oldala Goldie Hawn és Paul Verhoeven segítségével.

szombat

A hétvégi kikapcsolódás legjobb módja az utazás, a jóságos tévé erre módot ad, ezért a szombatot azzal kezdjük, hogy északnak indulunk, oda, ahol nyelvrokonaink is élnek: a Baltikumba. A titokzatos vidékről nem sokat tudunk, pedig itt van a világ legnagyobb brakkvízi tava – maga a Balti-tenger (brakkvíz: sós és édesvíz keveredése). Az áramlatok hiánya miatt a keveredés kicsi, így a Balti-tengernek kettős az élővilága: a fenti, édes rétegnek édesvízi, a lenti, hidegebb, sós rétegnek pedig tengeri. Erről és másról is lesz szó a Vadregényes Baltikum című ismeretterjesztő filmben a Spektrumon 14:30-tól.

Miután női kézilabda-Bajnokok Ligájában a múltkor a Győr kicsit nyögvenyelősen legyőzte a Lipcsét, a következő meccsen már sokkal nehezebb feladat vár rá, tehát jobb játékra lesz szükség: a norvég bajnok Larvik otthonába látogatnak Görbiczék. Elkél nekik a szurkolás 17:40-től a Viasat3-on.

Ha már kikapcsolódunk, tegyük minőségi filmekkel. Mostanában látható pár klasszikus hollywoodi film, ilyen lesz a Waterloo Bridge is – Mervyn LeRoy, az Óz, a csodák csodája producere, a Quo Vadis rendezője ült a direktori székbe, és a főszerepre két olyan galaktikus méretű sztárt kérhetett fel, mint Vivien Leigh és Robert Taylor (utóbbi P. Howard is megemlíti több regényében, a Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára szövegében utóbbi írja Gustav Bahr földrajztudósról, miután meglátja a meztelen testét, hogy „Bár csak derékig láttam, de a többi akor sem enyhítő erre mint körülmény, ha a fej ojjan szép, mint a Robert Tajlor.”). A történet természetesen egy tragikus szerelem köré épül fel – kicsit máshogy értelmezve a szerelem fogalmát, mint egy átlagos valóság-show-ban . 19:30, Duna TV.

New York nagy szerelmese pedig Robert DeNiro, aki első rendezését is a városnak szentelte: a Bronxi mese klasszikus dráma egy rossz társaságba keveredett fiatalemberről, akinek karakán apja és a maffia között kell választania, miután mindkét oldal megteszi a tőle telhetőt. A gonosz oldalt Chazz Palminteri alakítja (aki egyben a forgatókönyvet is írta), az apát a rendező, a fiatal fiút pedig a Maffiózókban is látott Lillo Brancato. M1, 21:00.

Eddig tehát a klasszikus, tiszta forrás, immár késő este van, most már átnézhetünk a túlsó partra – de ezzel senkit sem buzdítok a ValóVilág internetes követésére, inkább akkor korunk divatos horrorirányzatának, a véres-darabolós borzalomorgiának avatott mesterétől, a Terrorbolygó előtti fiktív filmelőzetesek (melyek közül a Machete – sajnos – megvalósult) legjobbja, a Hálaadás alkotójától, Eli Rothtól nézzünk egy filmet: a Kabinláz története verseny az idővel, mely során öt tinédzsernek kell túlélnie egy borzalmas baktérium támadását valahol az elhagyatott rengeteg közepén. Ne számítsanak sok irgalomra, 22:55, Viasat3.

vasárnap

Délután, ebéd után a jó vígjátéknál nincs jobb. A régi ismerős örökzöld pedig a legjobb – ezért hát van szerencsém bejelenteni a TV2-n 16:15-től az egyik legjobb komédiát Goldie Hawn, Chevy Chase és Dudley Moore közreműködésében: az Óvakodj a törpétől! mindenkinek ajánlott, újszülötteknek pedig kötelező.

A drámai pillanat egy képbe sűrítése és a hely, a természet csodálatos megörökítése jellemzi a National Geographic fotóit, melyek közül a 2009-es év 10 legjobbjának készülési körülményeiről beszél a lap amerikai főszerkesztője – mind egy-egy kalandos történet, melynek szerencsés végeredménye egy remek kép. A National Geographic: a 10 legjobb fotó című ismeretterjesztő filmet 21:00-tól láthatjuk a… Nóta Tv-n? Majdnem, na jó, segítek, a National Geographicon.

1997-ben ezzel a filmmel nyerték első Oscarjukat a Coen-fivérek, ezek az univerzális tehetségek (írják, rendezik, vágják filmjeiket, és még a produceri munkát is elvégzik), akik gyurmafilmben is zseniálisak lennének – jöjjön tehát a Fargo, melyben a havas Alaszka hideg (vérfagyasztó?) tájain ömlik a vér, az emberi butaság és korlátoltság tragikomédiájában pedig a vidéki rendőrnőt alakító Francis McDormandra vár a feladat, hogy rendet vágjon. Steve Buscemi és Peter Stormare legsuttyóbb alakításai, William H. Macy pedig szerencsétlenebb és kispolgáribb, mint Mézga Géza és Kabos Gyula együtt. Filmmúzeum, 22:00.

A sajnos a képernyőről levett Mészáros Antónia első dokumentumfilmje sem kevésbé drámai, megrendítő, mint a Coenek filmjeinek jelentős része, a Megtagadva Bogdán Árpád filmrendezőt kíséri el, ahogy azt a döntést kell meghozza, megpróbáljon-e kapcsolatba lépni szüleivel, akiktől annak idején az állam elvette őt, hogy „gondozásába” vegye. Identitáskeresés, a gyökerek kutatása, szembenézés önmagunkkal 22:06-tól a hírTV-n.

Akinek pedig még akcióra éhes, esetleg további klasszikus rendezőket nézne, hát ma 0:45-ig kell várnia. Mert hát a Robotzsaru, az Emlékmás, az Elemi ösztön rendezője igazi klasszikus rendező, nem? Paul Verhoeven – aki mostanában Jézus történelmi létét kutató könyvekre fecsérli az idejét – egyik korai, 1985-ös filmjét láthatjuk, a Hús és vér című, igazi középkori történetet. A korszak sötét jellegét domborító történetben a vér, erőszak, kapzsiság dominál, s a hitelességről és atmoszféráról a rendező mellett olyan közreműködők gondoskodnak, mint Rutger Hauer és Jennifer Jason Leigh. Éjszakára jó kis dark film a Viasat3-on, sötétebb, mint egy 90%-os keserű csoki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik