Kultúra

A negyedik [filmpremier]

Az idegenek körülöttünk ólálkodnak, de szerencsére mindig akad egy szupermen, aki a világot megmenti.

Ebben a filmben a gonoszokat onnan lehet megismerni, hogy emós metálzenekarnak vannak öltözve, kopasz fejük tetovált, fogsoruk mint egy egéré, és kárörvendően kacagnak mások szenvedésén. A végső küzdelemben irdatlan sétálómagnóval lövöldöznek világító lövedékeket, de a jókat sose találják el. Kamionban tartják és szupermarketben vásárolt fagyasztott pulykával etetik dinoszauruszaikat (rejtély marad, az őslények vajon odabenn kicsomagolják-e a szárnyasokat vagy befalják műanyagtálcástul), akik mikor már nem bírnak magukkal, kifeszítik a raktér tetejét, és nyálas fogsorukat csattogtatják szerfelett félelmetes módon. Még szerencse, hogy a jók hűséges kutyusa (valami basset-fajta, átmenet az öleb és a kindertojás-figura között) ilyen alkalom esetén szögesfarkú turbótigris-vérebbé növekszik és jól legyőzi a kuszafogú marcangolókat.

Merthogy vannak jók is. Azok nagyon bánatosan néznek, mert a távoli bolygót, ahonnan a Földre érkeztek, bizony elfoglalták tőlük a gonoszok, akik most is vadásznak rájuk. Már csak kilenc csodás képességű ember maradt közülük (mert persze emberek azok is), nekik kell majd a mi bolygónkat megvédeni. De a sorsuk nehéz: hármukat bizony már el is emésztették a gonoszok, s mi csak egyet ismerünk meg momentán (a címszereplő Negyediket), hogy majd a folytatásokra is maradjon meglepetés. Neki nincs gyorstüzelő táskamagnója, de világít a tenyere, röpdös a levegőben és messziről is odavág annak, aki okvetetlenkedik.

Amúgy meg az ember-emberek is jók ám! Vagy legalábbis megjavulnak. Először zrikálják a világmegmentésre egy feltűnően jóképű tinisrác porhüvelyében készülődő szuperment (mi tagadás, több előd is befigyel az említetten kívül, de hagyjuk), mivel az elszereti a gimi legőzikébb szemű lányát, de aztán, amikor jönnek a gonoszok, csak melléje állnak, hogy legalább erkölcsileg támogassák.

Aki szeret számítógépes játékokban szembejövő rosszarcúakat halomra lőni, az nagyon fogja élvezni ezt a dolgozatot.

I Am Number Four – színes, feliratos, amerikai fantasy-akció-thriller, 2011. Rendezte: D. J. Caruso. Szereplők: Alex Pettyfer (Negyedik), Diana Agron (Sarah), Timothy Olyphant (Henri), Kevin Durand (mog parancsnok). 110 perc. Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: február 17.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik