Kultúra

Előkerült Garibaldi könyvtára

Giuseppe Garibaldi könyvtárát Livornóban, a városi könyvtár zárt raktáraiban találták meg.

Giuseppe Garibaldi (1807-1882) kötetei az ezernyolcszázas évek vége óta porosodtak a livornói könyvtárban.

Az értékes könyveket az országegyesítő katona Clelia nevű leánya ajándékozta a városnak. Garibaldi könyvei közül nagyon sok Caprera szigetén maradt, ahová Itália hőse önkéntes száműzetésbe vonult (és ott is halt meg).

A Livornóban feledésbe merült 1184 könyvről kevesek tudtak: a nagyközönség Garibaldi könyvtárát még soha nem láthatta, azt március 16-án, az olasz egység létrejöttének 150. évfordulóján állítják majd ki.

A könyvtár összetételéről kiderül, hogy az olasz szabadsághős történelmi és földrajzi műveket olvasott, kedvelte a francia Louis Figuier által írt tudományos sorozatot botanikáról, emlősökről és rovarokról, megvolt neki Shakespeare összes műve és Walter Scott regényei is, valamint a Biblia olasz és angol nyelven.

Garibalid könyvei között külön szekciót alkotnak a hajózási szakkönyvek, amelyeket Garibaldi a Princess Olga nevű hajóján őrzött. Számos könyvet rajongóitól kapott – a dedikációk között román nyelvű is van. Érdekesség, hogy a könyvek között egy sem akad a szabadkőművességről vagy az ezotériáról, holott Garibaldi ezek nagymestere volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik