Kultúra

Fekete hattyú [filmpremier]

Ha még nem láttuk közelről az önpusztítás démonát, most megnézhetjük Natalie Portman személyében. Az év legerősebb női alakítása.

Natalie Portmant szinte minden héten láthatjuk egy új filmben, a Fekete hattyúért viszont Oscar-díjat fog kapni, mert ilyen totális átlényegülést ritkán látni.

Darren Aronofsky pszichothrillere a profi balett izolált világában játszódik. Főhőse, Nina (Portman) számára nem létezik külvilág, csak a próbák, és az áhított cél: a Hattyúk tava főszerepe. Az anyja által babaházban és gyereksorban tartott balerina szerepálma érdekében azonban kénytelen kapcsolatba lépni lelke mélyebb és sötétebb rétegeivel. Az ártatlan Fehér Hattyú ellenpárját, a csábító és csalfa Fekete hattyút csak akkor tudja eljátszani, ha előhívja magából titkos vágyait, késztetéseit.

A közelgő premier, a sztárkoreográfusnak (Vincent Cassel) való megfelelési kényszer, és a tehetséges rivális, Lily (Mila Kunis) okozta óriási nyomás miatt hamarosan eluralkodnak rajta a hallucinációk. A két lány közösen eltöltött, buja szexben végződő, partidrogos estéje egy lépés lehetne a szabadulás útján, de Máya fátyla másnap reggelre félrelibben.

Örvénylő mélységbe viszi a nézőt a rendező. Félelmetes, ahogy Portman arcán a fegyelmezettség maszkja kezd széttöredezni, és teljesen szétesik az elvárások rendszerében. A zaklatott kézikamerás, szemcsés képsorokon keresztül Aronofsky elképesztően pontosan és naturálisan ábrázolja azt a pszichés állapotot, amikor az embernek kicsúszik a kezéből saját sorsa, és a halál démona elementáris erővel átveszi a hatalmat az életösztön felett. Natalie Portman pedig úgy változik át ijesztő és diadalmas Fekete hattyúvá, hogy káprázik tőle az ember szeme.

Black Swan – színes, feliratos, amerikai film, 2010. Rendezte. Darren Aronofsky. Szereplők: Natalie Portman (Nina Sayers), Mila Kunis (Lily), Winona Ryder (Beth Macintyre), Vincent Cassel (Thomas Leroy), Sebastian Stan (Andrew), Toby Hemingway (Tom), Barbara Hershey (Erica Sayers), Ksenia Solo (Veronica). 103 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: február 17.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik