Kultúra

Kémek élete olajfestményen

A külföldön dolgozó brit hírszerző szervezet, az MI6 életéről szóló olajfestményeket és rajzokat állítanak ki egy londoni galériában.

James Hart Dyke brit művész egy teljes évet tölthetett az MI6 londoni központjában és külföldi kirendeltségeiben. A művész a kémszervezet alkalmazottait festhette le azzal a feltétellel, hogy csak családjának beszél a dologról, és képei nem árulnak el túl sokat.

A szervezet – amelynek létezését hivatalosan csak 1994-ben ismerte el a brit kormány – 2009-ben lett százéves. Az évforduló alkalmából az MI6 megpróbálta javítani saját társadalmi elismertségét és eloszlatni néhány a kémek életét övező mítoszt, ennek jegyében valósulhatott meg a brit festőművész képsorozata.

“Azt hiszem, néhányuk nem hitte el, hogy művész vagyok… Talán azt gondolták, a központ küldött, hogy ellenőrizzem, mit csinálnak” – jegyezte meg kurátorok és kémek társaságában Dyke a londoni Mount Street Galleries kiállítótermében, ahol a negyven olajfestmény és a számos akvarellt kiállították és megvásárlásra kínálták. A művek többek között a MI6 futurisztikus londoni központját, az abból a Temzére nyíló kilátást, az afgán főváros, Kabul utcai jeleneteit és az irodákban vagy épp hotelbárokban dolgozó hírszerzőket ábrázolják.

James Hart Dyke korábban Károly walesi herceget kísérte uralkodói utak alkalmával, illetve háborús művészként szolgált Irakban és Afganisztánban. Elmondása szerint új megbízatásának kisfiús lelkesedéssel vágott neki, és megpróbálta hátrahagyni kémekről szóló előítéleteit.

A képek megtekinthetők a Mount Street Galleries weboldalán.

AJÁNLOTT LINK:
A kiállításról az MI6 oldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik