Kultúra

Új képzési rend a Színművészetin

Átalakítják a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Film- és Televízió Főtanszakának képzési struktúráját.

Balázs Gábor hangmester, megbízott tanszékvezető az elméleti és a gyakorlati oktatás összehangolásáról tájékoztatott. “Kevés gyakorlat volt eddig, most erre nagyobb hangsúlyt fektetünk. A BA fokozat szakképzést ad és az erre épülő MA lesz a művészképzés” – nyilatkozta.

A mesterképzés jelenleg folyó akkreditálása a rendező, a dokumentumfilmes és az operatőr szakot érinti, ám a többi mesterszakra is ki fogják terjeszteni a kérelmet, amelyet a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság minden bizonnyal megad, mire a most induló osztályok a diplomáig jutnak.

El kívánják mélyíteni a különböző szakokon tanuló hallgatók gyakorlati ismereteit, különös tekintettel a csapatmunkára. A film- és televíziórendező-, kameramann-, filmdramaturg-, vágó-, hangmester- és gyártásszervező-képzésben hasonló létszámú osztályokat terveznek indítani, ám csak a későbbiekben döntik el, hogy milyen időközönként.

Balázs Gábor ismertette a tanterv tematikus félévekre (önismeret, dokmentumfilm, televíziózás stb.) épülő szerkezetét. Ezek között újdonság lesz, és egy egészen más szemlélet kialakítását követeli az új típusú médiában (internet, mobil) közölhető tartalmak előállítása. Fikciós művekről csak a BA utolsó félévében esik szó, kisjátékfilmet is ekkor készítenek majd a hallgatók.

A tanszékvezető a diplomához jutott hallgatók munkába állását jelölte meg célként, leszögezve, milyen fontos az egyetem nemzetközivé tétele. Mivel a szerkezeti átalakítások során hosszú távra terveznek, úgy véli a filmszakma jelenlegi átalakítása nem veszélyezteti
a gyakorlati képzést, s bízik abban, hogy mire az egyetemet most kezdő hallgatók végeznek, újra beindul a magyar filmkészítés, és kialakul egy új finanszírozási rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik