Kultúra

André Kertész fotókiállítása Madridban

A tárlat egyszerre mutatja be a világhírű fotós életművének száz legfontosabb, főként Magyarországon, Franciaországban és az Egyesült Államokban készült felvételét.

A művészettel foglalkozók körében szinte közhely, hogy Magyarország a két világháború között a fotóművészet területén a legjelentősebb alkotókat felvonultató országok közé tartozott. André Kertész (Kertész Andor), Moholy-Nagy László, Brassaï (Halász Gyula) és Robert Capa (Friedmann Endre) alkotásai a világban bárhol garanciát jelentenek a sikerre. Valencia után Madridban mutatják be André Kertész életművének száz legfontosabb felvételét. A tárlatot február 14-e és április 30-a között lehet megnézni a spanyol fővárosban.

André Kertész 1894-ben született Budapesten és 1985-ben halt meg New Yorkban. A XX. századi fotográfia egyik legeredetibb alkotója. Magyarországon kezdett fotózni, de alkotott Párizsban és New Yorkban is. Emberközpontú, lírai, szubjektív, mindenekfelett humanista látásmódja első fényképétől az utolsóig meghatározza életművét. Saját bevallása szerint nem tett mást, mint amatőr fényképes naplót vezetett az életéről. Azóta is sokan próbálták megfejteni, mi lehet hihetetlen népszerűségének az oka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik