Kultúra

Hétvégén a tévében: szerelem Valentin-nap előtt

A hétvégén megfordulnak a szerepek: nyugdíjasok rabolnak bankot, az anya önmagát szüli meg, a lépre csalóból csali lesz – főszerepben pedig a szerelem.

szombat

Lázadó nyugdíjasokkal köszön be a szombat, Keres Emil és Földi Teri (azaz Emil és Hédi) megunja a megalázó bújkálást a díjbeszedő érkezésekor, és a nyugdíjaskedvezményekkel élve kölcsönvesznek pár milliót egy bankfiókból. Így lesz a nagybani piac két látogatójából a nagy Bonnie és Clyde-gerontoverziója Rohonyi Gábor Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című filmjében. De nemcsak az évekkel zsonglőrködik a Konyec, mellesleg elviccelődik a magyar médiával is, így duplán, ha nem triplán lesz élvezet a Viasat3-on 15:35-től.

Szintén 60-asok, de nem az éveik, hanem a keletkezése évtizedei szerint – az Egy férfi és egy nő című Claude Lelouch-darab romantikus, poétikus, a mély, csendes Jean-Louis Trintignant költőien néz, Anouk Aimée valahol Sophia Loren és Penélope Cruz között formált szép arcára pedig félelem ül ki, melyet majd a férfinak kell letörölnie. Idegennyelvű Oscar, Golden Globe, BAFTA, Arany Pálma – 1967 nem szólt másról, mint erről a filmről, ma pedig 19:30-tól a Duna TV mutatja be.

Hol voltak akkor még szinglik, a felületes kapcsolatokban másokat fogyasztó figurák! A Szerelem és egyéb katasztrófák már ennek a kornak a terméke, az Egy ágyban Madonnával dokumentumfilm rendezője, Alek Keshishian egy divatlap munkatársát tette meg filmje főszereplőjének, aki mindig mások boldogságát akarja összehozni, csak a sajátjával nem boldogul, vagyis a suszter cipője mindig lyukas, mígnem egy szép napon pontpontpont. A filmnek nem is a történet az erőssége, hanem a szereposztás, egyrészt rögtön itt van nekünk Brittany Murphy főszereplőnek, Orlando Bloom és Gwyneth Paltrow két kis szerepben, illetve Dawn French és Catherine Tate, akikről tán kevesebbet hallottunk, de két remek humorú BBC-színészről-komikusról van szó. A jó humor tehát adott – 22:00, Story4.

Groteszk krimink már volt, most jöjjön egy klasszikus akciófilm Alec Baldwinnel, Kim Basingerrel, Michael Madsennel, James Wodsszal – a Szökésben 1994-ben készült, szintén Bonnie-Clyde történetben egy börtönszabadítás is található, amikor Kim Basinger a legrövidebb úton nyeri el férfje fogvatartóinak jóindulatát (a megfejtéshez könnyítésképpen hozzáteszem, hogy nem a gyomrukon keresztül). Szökős-ölős-vetkőzős jóság a maga 16 évével 22:55-kor az m1-en.

Végül egy lengyel film, a héten már volt belőlük egy az ajánlóban, ez is 2008-as, és ez is a múlttal foglalkozik, de az ügynökkérdés helyett az orosz megszállás erkölcsi-etikai kérdését helyezi szerelmi viszonylatok közé. A fiatal orosz katona és felesége egy kisvárosba költözik, ahol az asszonynak egy lengyel férfival lesz viszonya, sőt a szerelemnek gyümölcse is lesz. A férj nem bánná a dolgot, de a hatalmak igen, így hamar elemeire szakad a család. Kis Moszkva – a megrázó film 23:30-tól megy a Duna TV-ban.

vasárnap

Ennyi szombati szerelem és izgalom után lépjünk kicsit oda a sportnak, a női kézilabda BL-ben már a középdöntőknél járunk, a Győr a Leipziget fogadja, s a meccs előzetesen a legnyugisabbak közé tartozik, na persze, majd meglátjuk, a cél persze most is jó sokáig jutni, mint legutóbb, amikor az elődöntőig sikerült – ehhez egy lépés 18:00-tól a Viasat3-on.

Nem a filmtörténet legkiválóbb remeke, de van valamilyen kellemetlenül száraz, szúrósan napos nyári hangulata az Anthony Zimmer című filmnek, melyből már el is készült az Utazó című feledhető remake Johhny Depp-pel és Angelina Jolie-val. Az eredetiben viszont a még mindig igen dögös Sophie Marceau alakítja a bújkáló Zimmer szerelmét, s így a csaliét is, aki elvezet majd a tökéletes bűnözőhöz. 20:00, Story4.

David Lynchtől tudjuk, hogy Amerika lelki roncsok, önbecsapó idióták és tucatemberek országa. Az itthon a Twin Peaks sorozattal ismertté vált rendező legjobb filmjeként mindenki mást nevez meg, sokan a Kék bársonyt, annak híres kezdő jelenetével, amikor a kamera közelít a kertvárosi ház pázsitjára, bebújik a fűbe, és rátalál egy fülre – vagy a középosztálybeli Amerika rothadó lelkére? A tökéletes két és fél perc álljon itt csalogatónak:

A többi pedig 22:00-tól a Filmmúzeumon romlottsággal, testiséggel, őrülettel.

Az emberben lakozó állatnál csak az emberben lakozó ember a rosszabb, amit a környezetpusztítás és vadorzás miatt fogyó tigrisek ügye is alátámaszt. Az Én a tigrisekkel vagyok című ismeretterjesztő filmben (lelkes magyar címéhez képest az eredeti tán jobban tükrözi a film irányait: A tigriskereskedelem belülről) a legnagyobb szárazföldi ragadozó eredeti élőhelyeit látogatják végig tigrisvédő aktivisták, hogy a nyilvánosság erejével próbáljanak meg harcolni a tigrisekért. Egy nem túl vidám történet 22:00-tól a National Geographicon.

A Képmás című film divatos témával foglalkozik, egy genetikus titokban klónozza a feleségét, s a másolatot az eredetinek kell megszülnie abban a hitben, hogy „hagyományos” gyerekkel várandós. A fiatal lány azonban ahogy nő, úgy viselkedik egyre furcsábban. Az egzotikus történet alakjait Christopher Lambert, Nastassja Kinski és a fiatal Kinskire nagyon hasonlító Audrey DeWilder alakítja, a film pedig 23:40-től indul az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik