Kultúra

Egy jobb világ [filmpremier]

A kortárs dán filmrendezők egyik legjobbjának Golden Globe-nyertes, Oscar-jelölt filmje kőkemény, őszinte darab az erőszak születéséről és a megbocsátásról.

Susanne Biert A testvéred feleségét és az Esküvő után című filmjeiért kétszer is Európai Filmdíjra jelölték. A részben Dániában, részben a világ egy másik pontján, hol Afganisztánban, hol Indiában, most éppen egy afrikai menekülttáborban játszódó, nagyhatású történetek ereje a rendező állandó munkatársának, a forgatókönyvíró Anders Thomas Jensennek, az Ádám almái rendezőjének is köszönhető.

Az Egy jobb világ főhőse az orvos Anton, aki Afrika és otthona, a dán kisváros között ingázik. Otthon két kisfia várja, de kapcsolata feleségével tönkrement. A nagyobbik srác, a fogszabályzós Elias az iskolában állandó zaklatásnak van kitéve, míg egy nap az új fiú, az anyját frissen elvesztett Christian meg nem védi. A két magányos kiskamasz barátsága által a két család sorsa összefonódik.

Christian figurája egyszerre megható és ijesztő. A hallgatag, elképesztően határozott és koraérett fiú mindenkinél keményebb. Meggyőződése, hogy az erőszaknak csak erőszakkal lehet véget vetni, ezért az iskolai zaklatót életveszélyesen megfenyegeti, az Elias apját inzultáló autószerelő megleckéztetésére pedig véresen komoly tervet eszel ki.

A természetes színű, fényű, hangulatú képsorok érzékletesen festik meg a húsba vágóan éles lélektani és családi dráma minden pillanatát. A szereplők egymáshoz való viszonyát, a szeretet, kétségbeesés, harag, barátság, gyász, megbocsátás állapotait a rendező olyan összetetten és finom empátiával ábrázolja, hogy nem silányul egyszerű tanmesévé a történet. A film után nehezen lélegzik egy darabig az ember, aztán elraktározza egy fontos helyre az élményt.

Haevnen / In a Better World – színes, feliratos, dán-svéd filmdráma. 2010. Rendezte: Susanne Bier. Szereplők: Mikael Persbrandt (Anton), Trine Dyrholm (Marianne), Ulrich Thomsen (Claus), William Johnk Juels Nielsen (Christian), Markus Rygaard (Elias). 119 perc. Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai bemutató: február 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik