Kultúra

10 díjat kapott az Így neveld a sárkányodat

Kiosztották a legfontosabb elismeréseket az animációs filmeket jutalmazó Annie Awards idei díjátadóján.

A rendezvényt a Disney Stúdió bojkottálta.

Az Így neveld a sárkányodat a szombat esti ünnepségen összesen tíz díjat sepert be, köztük a legjobb animációs film trófeáját.

Az International Animated Film Association (Nemzetközi Animációsfilm Szövetség) kaliforniai szervezete (ASIFA-Hollywood) által évente odaítélt Annie-díjakat rendszerint az animációs Oscar-díjak megbízható előrejelzőjének tartják. A testület tagjai online adják le szavazataikat a jelölt produkciókra, összesen 26 – köztük az egész esetés animációs filmeken kívül televíziós, reklámfilmes és videojáték – kategóriában.

A Disney és a tulajdonában lévő Pixar animációs stúdió már tavaly augusztusban jelezte, hogy mivel szerintük az Annie szavazási rendszere előnyben részesíti a DreamWorks produkcióit, többé nem óhajtanak nevezni és kampányolni a díjakért, valamint bojkottálják a díjkiosztó ceremóniát is. Az ASIFA-Hollywood azonban nevezési jogával élve több kategóriában jelölte díjaira a komoly Oscar-esélyesként is számon tartott Toy Story 3., valamint az Aranyhaj és a nagy gubanc című animációkat – számolt be róla a The Hollywood Reporter online kiadása.

A vita két éve pattant ki, amikor a DreamWorks tíz animációs Annie-díjat halászott el a Kung Fu Panda című produkcióval a Pixar Wall-E című robotos meséje elől, amely végül megkapta az Oscar-díjat. Ugyanakkor tavaly a Fel! című Pixar-film az Annie-díjkiosztón és az Oscar-átadáson is nyert – emlékeztetett a THR.com.

Az Így neveld a sárkányodat előzetese:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik