Kultúra

Hamarosan megteremtik a magyar El Camino-t

Esztergomtól Máriagyűdig teljes hosszában végigjárható lesz március második felétől a Magyar Zarándokút.

“A Magyar Zarándokút Egyesület kezdeményezésére megalakult Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás fő célja az ország gerincét képező útvonalon hálózati rendszerben, folyamatosan működő zarándokút megnyitásának elősegítése és működtetése” – mondta a társulás ülése után Kőszegi Zoltán Dabas város fideszes polgármestere, akit az alakuláskor a Társulási Tanács elnökévé választottak. Kőszegi Zoltán elnök szerint kellenek olyan kapaszkodók, olyan reményt adó lehetőségek az embereknek, a közösségeknek, a társadalom minden tagjának, ahol újra tudja építeni az életét, ahol újra tudja gondolni a mögötte hagyott időt.

Tolvaly Ferenc író, az El Camino, Az Út című regény szerzője, aki személyesen több külföldi zarándokutat is megjárt hangoztatta: “Esztergomból, a magyar államiság születésének színhelyéről indul el a vándor, aki történelmünk, kultúránk helyszínein megy keresztül. Minden lépésünk olyan földet érint, ami a miénk, amely során múltunk üzenetei vesznek körül. Meggyőződésem, hogy a külföldieket is fogja érdekelni a “Magyar Camino”, hiszen megismerkedhetnek egy nyitott, befogadó nemzet kultúrájával, történelmével.”

A tervek szerint, a zarándokút fizikai megtestesítését a zarándokszállások 25-30 kilométerenkénti hálózata és a kijelölt, “felfestett” útvonal adja. Az útvonal többnyire földutakon, turista ösvényeken a természetben vezet, de a közbeeső településeket érinti. Több helyen alternatív nyomvonalak kerülnek kialakításra fontos helyszínek felkeresésére. A tervezett zarándokutat bármilyen vallási, ideológiai, bőrszín szerinti megkülönböztetés nélkül mindenki bejárhatja, aki elfogadja szabályait. Átlagos tempóban haladva 18 nap alatt lehet végig menni az Esztergomtól Máriagyűdig tartó úton.

A Magyar Zarándokút hivatalosan 2011 tavaszán, március 20-a és 30-a között nyílik meg a zarándokok számára. Az út alapja lehet a majd a Czestochowa és Medugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik