Kultúra

Párizsból szeretettel [filmpremier]

Hangos, pörgős, közepesen jó akciófilm kopasz Travoltával, egy korsó kokainnal, aknavetővel és terroristákkal.

Luc Besson producerként szavatol azért, hogy egy külföldi ismét romba dönthesse a francia fővárost. A kötelező látnivalók mellett gondoskodott rendesen a munícióról is: bőven van benne robbantás, szétlőtt lakás- és étterembelsők, és a kaszkadőrök is megdolgoztak a pénzükért.

Pierre Morel rendező előző nagyszabású akciófilmjében, az Elrabolva című opuszban Liam Neeson kereste égre-földre lányát Párizs alvilágában, apai érzéseinek és ügynöki tapasztalatának pusztító kombinációjával lesújtva a bűnösökre.

Most kevésbé személyes az indíték, de a tét szintén nem kicsi. Az amerikai nagykövet titkosügynöki babérokra törő titkára, James Reece kerül össze az igencsak sajátos módszerekkel dolgozó specialistával, a tarfejű, nagydarab, bőrdzsekis Charlie Wax-szel. Együtt göngyölítenek fel egy egyszerű drogügyletnek induló ügyet, amely merényletre készülő terroristasejtekig vezet. A korsó kokain e célból tart velük egy darabig.

A nagyjából másfél nap alatt játszódó versenyfutás a VIII. Henrikként világhírűvé váló Jonathan Rhys Meyers és John Travolta sajátos kettősére épít, nem is rosszul. Az öltönyös, jól fésült, lánykérésre készülő, disztingvált Reece, valamint az állatias ösztönlény és profi gyilkos Wax pont annyira ütik egymást, amennyire kell, de egészen jól összecsiszolódnak a film végére.

Írtak nekik egy rakás poént, még a Ponyvaregényre való utalás is van köztük – Travolta kedvence hamburgere a Royal with Cheese -, de nagyobb a füstje a filmnek, mint a lángja. Újat, eredetit semmiben nem mutat, megbízható receptet követ. Egyenes út a középszerűséghez.

From Paris with Love – színes, feliratos, francia akciófilm. 2010. Rendezte: Pierre Morel. Szereplők: John Travolta (Charlie Wax), Jonathan Rhys-Meyers (James Reece), Kasia Smutniak (Caroline), Amber Rose Revah (Nichole), Chems Dahmani (Rasheed), Richard Durden (Bennington nagykövet), Bing Ying (M. Wong). 92 perc. Forgalmazó: Palace Pictures.

Hazai bemutató: február 3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik