Kultúra

Kortárs drámákkal indul az V. Deszka Fesztivál

A debreceni találkozó színdarabok mellett műhelybeszélgetésekkel, bábelőadásokkal és felolvasó-színházi programokkal is várja a közönséget.

A V. DESZKA – Kortárs Magyar Drámák Fesztiválja a debreceni Csokonai Színház szervezésében, február 9-étől öt napig tart majd.

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója a rendezvény szerdai debreceni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “a kortárs magyar drámának a műhelye, inkubátorháza” lett a Csokonai Színház, amit az immár hagyományossá vált DESZKA Fesztivál mellett bizonyít az intézmény repertoárja és az, hogy rendszeresek náluk az ősbemutatók is ebben a műfajban.

Habár a fesztivál a korábbi évekkel ellentétben idén csak ötnapos lesz, a kínálat ugyanolyan bőséges maradt.

A fesztiválhoz tartozó beszélgetések egyebek mellett vizsgálják a dráma és a szépirodalom kapcsolatát, Meztelenség, trágárság, politikum címmel az érzékenységet sértő darabokat, és bemutatják az alkotókat is.

Idén minden eddiginél több drámaíró biztosítja a pezsgő életet. A fesztiválon erdélyi és délvidéki alkotók művei is láthatók lesznek – mondta Vidnyánszky Attila, hozzáfűzve, hogy az alternatív és klasszikus hangvételű darabok egyaránt megtalálhatók a kínálatban.

A fesztiválon idén a fővárost a Kovátsműhely, a Katona József Színház, a Bárka Színház, a Táp Varieté és Performance Színház, a Budapesti Kamaraszínház, Pintér Béla és Társulata, a Pesti Magyar Színház, a Kolibri Színház, a Pillanat Színház és a Baltazár Színház társulata képviseli. Rajtuk kívül Debrecenbe érkeznek még az egri Gárdonyi Géza Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház képviselői is.

Az öt helyszínen zajló előadások között ott lesznek mások mellett Grecsó Krisztián, Háy János, Vinnai András, Egressy Zoltán, Tolnai Ottó és Tasnádi István művei, míg a felolvasószínház programkínálatában Borbély Szilárd és Zalán Tibor egy-egy darabja is hallható lesz.

AJÁNLOTT LINK:

A Deszka Fesztivál weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik