Kultúra

Hétvégi tévéajánló: gótika, Jupiter feneke, teniszdöntő

Nagy körutazásra indulunk, mely átfog Kelet-Európát éppúgy érinti, mint az emberiség illegális és sötét oldalát egészen Manhattanig és a habkönnyű görög történetekig.

szombat

Kezdjük a szombat esténket opcionális módon: két tömegjelenségről láthatunk 21:00-tól két műsort, az egyik Arthur Miller Salemi boszorkányok-ja, pontosabban annak a remake-je, a klasszikus 17. századi történet a hisztéria effektusát mutatja be. Fiatal lányok szeánszokat tartanak a Salem városa melletti erdőben, aminek híre megy, így a boszorkányokká avanzsáló lányok rövidesen ördögűzőkkel kell, hogy szembenéznek. Ám a gyanú hamarosan mindenkire rávetül, ahogy ezt tehát 21:00-tól láthatjuk az m2-n (nehézfegyverek a főszerepben: Daniel Day-Lewis, Winona Ryder). A másik műsor pedig a drogról szól, mégpedig a Tabu sorozat egyik epizódjaként tudhatunk meg az emberi kultúra különböző válfajain belül tolerált, tiltott és elfogadott drogfogyasztás formáiról a National Geographic csatornán szintén 21:00-tól.

Általános emberi eseteink közül a következő a sorban a szerelem, melyen keresztül Woody Allen bejárja Manhattant, és Gershwin zenéjére szerelmet vall neki is, ha már ez a nők esetében nem megy olyan egyszerűen – ha nem is a szerelem megvallása, de az utána következő dolgok. A Manhattan elegáns fekete-fehér patinája, olykor szívszorító, komoly érzelmei mellett persze a tipikus Allen-humor vár ránk 23:00-kor a Filmmúzeumon.

Érdekes koncertfilmet láthatunk 23:50-től az m2-n, a berlini Lou Reed-előadás rendezője az a Julian Schnabel, aki az utóbbi évek egyik legkarakteresebb formájú filmjét, a Szkafander és pillangót rendezte. A New York-i festő most a New York-i rocklegenda koncertjét szcenírozta tehát, annak is legjobb, 1973-as lemezét 2007-ben előadva – a koncertfilm azért tartogat meglepetéseket is, látható lesz pl. az az Emmanuelle Seigner is, aki Roman Polanski Keserű méz című botrányfilmjének női főszereplője volt (és persze a Szkafander és pillangóban is játszott).

Végül 0:10-től egy csemege, gyengébb hollywoodi filmekben láthattuk Liev Schreibert számtalan szerepben (pl. a Hazudós Jákob című, itthon forgott produkcióban szovjet hadifoglyot, ahogy azt e sorok írója is igazolhatja, mint egykori statiszta). Első rendezése a Minden vilángol egy cseppet sem tipikus amerikai film, amelyben az orosz gyökereket magáénak mondható Schreiber hazalátogat Ukrajnába a főszereplő, a mindent összegyűjtő Jonathan alakmásában (játssza Elijah Wood), akinek a nagy dumás, Amerika-őrült Alekszej segít – akit pedig nem más alakít, mint a Gogol Bordello észvesztő énekese, Madonna első rendezésének főszereplője, Eugene Hütz amaga kackiás bajszával – az RTL Klubon.

vasárnap

Ma korán kelünk, hogy betetőzzük az elmúlt két hetet. Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság számos fordulatos és meglepő végeredményű meccse után 9:30-kor kezdetét veszi a férfi döntő Novak Djokovics és Andy Murray között a Eurosporton. Előbbi megtette, amit kellett, három játszmában verte a még mindig zseni Federert, utóbbi pedig elverte a remek formában érkező Söderlinget kiverő ukrán Dolgopolovot és a Nadalt kiverő Ferrert. Mindkettejük megérdemelten jutott tehát a döntőbe, ahol remélhetőleg izgalmas és színvonalas meccset játszanak – hisz végre nem Nadal vagy Federer ellen kell frusztrálódniuk, mint az utóbbi öt évben bármikor.

Aztán veszünk egy fordulatot a múltba, még ma is lenyűgöznek minket a gótikus katedrálisok (a Westminster apátság pl. azokat, akik majd megnézik A király beszéde című remek filmet, amikor ideér), és nyilván mindenkiben felvetül a kérdés, hogy tudták azokkal a kezdetleges technikai eszközökkel felépíteni ezeket a magasba törő épületeket. Erről is és egyéb rejtélyekről is szó lesz a Titkok a múltból: Gótikus katedrálisok című ismeretterjesztő filmből a National Geographicon 19:00-tól.

Egy habkönnyű, szórakoztató film 1980-ból: Ellopták Jupiter fenekét. Görögországi nászútján egy házaspár ókori torzóra lel, melyet a feleség értékesíteni akar, de a pár gyilkossági ügybe keveredik, és hatalmas kavarodás keletkezik – igazi vasárnapi film 21:15-től a Duna TV-n.

Hét évvel később készült a Barát című grúz játékfilm, mely a moszkvai madárpiacon kalauzol el minket. A jó szovjet állampolgárként gyakorló alkoholista Koljun itt kerít magának egy ebet, mely a Barát névre hallgat, de mint kiderül, az alkoholfogyasztás tekintetében nem találkozik a két fél álláspontja. 21:25-től az m2 adja le a filmet.

Kegyetlen, gonosz, szégyenletes emberekről szól a Borzasztó emberek című film, persze a hogyan kapcsán megvilágosító erejű, ha eláruljuk, hogy David Zucker és Jim Abrahams rendezte ezt az 1986-os vígjátékot, akiknek a Csupasz pisztoly szériát, az Airplane-t vagy a Top Secret című örökérvényű klasszikust is köszönheti az emberiség. A főszerepben Danny DeVito és Bette Midler szavatol a matéria méltó interpretációjáért 22:00-tól a Viasat3-on.

Kétségbeejtő, végeláthatatlan és nyomorúságos – ezek nem egy másik vígjáték, hanem az afganisztáni valóság jelzői. Az m1 bátor és lelkes riporternője, Al Ghaoui Hesna humanitárius szervezeteket kísért el egy olyan országba, ami 30 év folyamatos (polgár)háború után most épp a tálibok és az amerikaiak közti összecsapásokat nyögi. A világ egyik legjelentősebb hasistermelő országa vajon mikor kecmereg ki ebből a lehetetlen állapotból? Állapotjelentés Afganisztánról a Kabul 911 című dokumentumfilmből az m1-en 22:55-től.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik